Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kazen za bombardiranje tožilkine hiše potrjena: 4 leta in 7 mesecev

Deli na:
Kazen za bombardiranje tožilkine hiše potrjena: 4 leta in 7 mesecev

Zajc je bil v drugo torej obsojen na skoraj polovico nižjo zaporno kazen kot na prvem sojenju. - Foto: arhiv Svet24

Matevž Zajc je na dvorišče upokojene tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel bombo.

Ljubljansko višje sodišče je pritrdilo odločitvi senata ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v ponovljenem postopku Matevža Zajca, ki je na dvorišče upokojene tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel bombo, v zapor poslal za štiri leta in sedem mesecev. Sodba je tako postala pravnomočna, danes poročata Delo in Slovenske novice.

Zajc je bil na prvem sojenju obsojen na sedem let zapora zaradi poskusa uboja, saj naj bi tožilki celo nameraval vzeti življenje, vendar je bila sodba na višjem sodišču razveljavljena. V ponovljenem postopku je okrožna državna tožilka spoznala, da Zajcu tega kaznivega dejanja ni mogoče očitati. Modificirana obtožnica ga je tako bremenila povzročitve splošne nevarnosti na škodo upokojene tožilke in njene družine, ne pa tudi sosedov.

Zaradi povzročitve splošne nevarnosti so ga septembra lani obsodili na štiri leta in dva meseca zapora, h kazni pa je sodišče prištelo še pol leta zapora zaradi prometa z orožjem.



Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Kot so v pritožbi zatrjevali njegovi zagovorniki iz odvetniške družbe Čeferin, je Zajc s svojim dejanjem sicer ogrozil varnost tožilke, ne pa tudi njenih družinskih članov. Tožilstvo, ki je za Zajca predlagalo enotno kazen šest let in pet mesecev zapora, pa je sodišču očitalo, da je oteževalnim okoliščinam namenilo premajhno pozornost.

Med drugim je opozorilo, da je Zajc kaznivo dejanje storil le tri dni zatem, ko je prišel iz zapora, in da je bila žrtev dejanja državna tožilka, kar daje dejanju posebno težo, saj gre za simboličen napad na celoten pravosodni sistem.

Napad se je zgodil 15. septembra 2014. Na dvorišču nekdanje tožilke je odjeknila eksplozija vojaške ročne bombe, ki je poškodovala tožilkino hišo in tam parkirano vozilo, hujših posledic pa ni bilo. Boljte Brusova je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, bomba je eksplodirala 8,6 metra stran od vetrolova. S tem, da je čez ograjo na dvorišče vrgel bombo, kar naj bi Zajcu naročil neki Mile, je po mnenju senata ogrožal tako varnost Boljte Brusove kot tudi varnost ostalih družinskih članov, ki so takrat bili v hiši.