mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Katastrofa! Na tožilstvu skušajo prikriti, kateri tožilci vodijo posamezne (pred)kazenske postopke

Deli na:
Katastrofa! Na tožilstvu skušajo prikriti, kateri tožilci vodijo posamezne (pred)kazenske postopke

Foto: Bobo

Za generalnega državnega tožilca Draga Šketo smo novinarji zgolj za obveščanje javnosti, ne pa za nadzor nad delovanjem javnih institucij.

Na vrhovnem državnem tožilstvu pod vodstvom generalnega državnega tožilca Draga Škete so dokazali, da živijo še globoko v prejšnjem režimu.

Vsekakor skušajo prikriti podatek, kateri tožilci vodijo posamezne (pred)kazenske postopke, pri čemer so celo na upravno sodišče vložili tožbo zoper odločbo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, s katero je odredila, da nam morajo sporočiti imeni dveh tožilcev v teh postopkih.

Toda stvari so še hujše. Z upravnega sodišča so nam poslali tožbo vrhovnega državnega tožilstva, v kateri so tožilci zapisali trditve, ki kažejo na popolno nerazumevanje funkcije medijev v demokratični družbi in odgovornosti državnega tožilstva pred javnostjo.

Tako je za Šketo medijska obravnava (pred)kazenskih postopkov, na primer v primerih korupcije v zdravstvu, huda motnja za delo tožilcev pri reševanju zadev. Kako naj bi zapisi v medijih ovirali tožilca pri njegovem delu ali celo ogrozili pregon, niso pojasnili.

Trdijo celo, da razkritje imena tožilca v predkazenskem postopku (ali v fazi sodne preiskave) enako škodi izvedbi postopka kot razkritje zbranih dokazov!? Očitno po njihovem javnost nima pravice izvedeti niti za ime tožilca, ki neko zadevo drži v predalu tudi po dve leti in več, namesto da bi sprejel odločitev.

Še več, Šketa je zapisal, da je namen zakona o medijih zgolj obveščanje javnosti in ne nadzor nad delovanjem javnih institucij!

Seveda smo takšne nebuloze v našem odgovoru na tožbo v celoti zavrnili, prav tako je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik upravnemu sodišču predlagala, naj tožbo tožilstva zavrne.