šarac Odkrito.si

Miki Šarac in skrivnostna svetlolaska

drascek2 Svet24.si

Nuška Drašček: Moj mož kakšne velike izbire nima

nazif mujić Svet24.si

Po trpljenju in revščini se je poslovil igralec ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

Artur Štern Njena.si

Artur Štern se vrača!

neslihan 9 Njena.si

Lepi Burak ogroža njen zakon

Slovenija

Katastrofa! Na predsedniških volitvah ne bo vzporednih volitev, ker je RTVS zmanjkalo denarja

Deli na:
Katastrofa! Na predsedniških volitvah ne bo vzporednih volitev, ker je RTVS zmanjkalo denarja

Foto: Bobo - Ljudmila Novak (NSi) in Romana Tomc (SDS)

Prvič v zgodovini samostojni Slovenije na volitvah ne bodo opravljali vzporednih volitev. Informacijo nam je potrdila direktorica Mediane Janja Božič Marolt, podobno informacijo smo dobili tudi iz TV Slovenija, za katero pred predsedniškimi volitvami ankete opravlja agencija Episcenter.

In zakaj ne bo vzporednih volitev? Preprosto, ker za to nimajo denarja, so nam odgovorili iz TVS. Tudi POP TV takšne storitve ni naročil Mediani, ki zanj opravlja ankete pred predsedniškimi volitvami.

Obe televiziji pa naj bi, kot smo izvedeli, ob zaprtju volišč objavili volilno napoved, ki jo bodo opravili na podlagi telefonskih anket. Te seveda niso tako zanesljive kot »exit polls«, kot v tujini imenujejo vzporedne volitve. Izide lahko pravilno napovedo, lahko pa tudi popolnoma zgrešijo.

Še večji problem bo nastal, ker bodo televizije najprej objavile rezultate predčasnih volitev, kjer pa gre za popolnoma nereprezentativen vzorec volivcev. Predčasne volitve običajno zelo odstopajo od rezultatov vseh preštetih volilnih glasovnic.

»Vzporedne volitve smo doslej opravljali na vseh dosedanjih volitvah, tako na predsedniških kot parlamentarnih, tudi na evropskih volitvah, celo v posameznih občinah na lokalnih volitvah,« pravi Janja Božič Marolt, ki je s svojo agencijo sodelovala tudi na hrvaških volitvah.

Med vzporednimi predsedniškimi in evropskimi volitvami so izvedli tudi ankete o podpori strankam na državni ravni. Takšne ankete so veliko bolj reprezentativne kot običajne, ki jih opravljajo s telefonskimi klici. Letos bomo državljani oziroma plačniki RTV programa zanje prikrajšani.