Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kar s tiralico lovijo nekdanjega direktorja, ki naj bi pred zaporom pobegnil v Rusijo

Deli na:
Kar s tiralico lovijo nekdanjega direktorja, ki naj bi pred zaporom pobegnil v Rusijo

Foto: Bobo

Zoper nekdanjega direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika Emila Židana, ki se po leta 2015 izrečeni dveletni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja ni zglasil v zavodu za prestajanje zaporne kazni, je ljubljansko okrožno sodišče odredilo razpis tiralice.

Kot kažejo podatki na spletni strani policije, kjer je tiralica objavljena, prebivališče iskanega ni znano.

Uradna govorka sodišča Mateja Jazbec je za Slovenske novice pojasnila, da so Židanu 3. julija lani izdali poziv na nastop prestajanja kazni, v zaporu pa bi se moral zglasiti 9. septembra 2016.

Židan je 31. decembra 2016 sodišče obvestil, da je odpotoval v Rusijo. Vročanje sodnih pisanj v tujini je bilo neuspešno, tuji varnostni organi pa so slovenskim sporočili, da obsojenega ni v njihovih evidencah ter da sporočeni naslov ne obstaja. Židana so iskali tudi na naslovu stalnega prebivališča v Sloveniji, a ker ni bilo mogoče ugotoviti, kje je, sodišču pa ni sporočil spremembe prebivališča, je bil odrejen razpis tiralice, so še pisali v Slovenskih novicah.



Zadeva izvira iz oktobra 2009, ko je Židan v vlogi direktorja vrhniškega zdravstvenega doma iz blagajne le tega gradbenemu podjetju Eurogradnje posodil 160.000 evrov, za kredit ni zahteval niti zavarovanja, podjetje pa je sredstva porabilo za izpolnitev Židanovih zasebnih obveznosti. Ob stečaju podjetja je Židan dolg prevzel nase.

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija leta 2014 Židanu zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti izreklo kazen leta in pol zapora, po pritožbi pa je višje sodišče julija 2015 kazen zvišalo na dve leti.

Kasneje je na vrhovno sodišče podal tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je bila zavrnjena. Pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča je nato zavrnilo še ustavno sodišče.