Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaos na Delu: poplave skoraj odnesle urednico RDŠ

Deli na:

Novinarji notranjepolitične in gospodarske redakcije časnika Delo so napisali pismo odgovorni urednici Romani Dobnikar Šeruga in predsedniku uprave Juriju Giacomelliju, v katerem izražajo zaskrbljenost nad pomanjkanjem profesionalnih standardov pri ustvarjanju časopisa. Vsebina pisma razkriva popoln kaos pri projektu uvajanja integrirane redakcije. Pismo objavljamo v celoti.

Novinarji notranjepolitične in gospodarske redakcije časnika Delo so napisali pismo odgovorni urednici Romani Dobnikar Šeruga in predsedniku uprave Juriju Giacomelliju, v katerem izražajo zaskrbljenost nad pomanjkanjem profesionalnih standardov pri ustvarjanju časopisa. Vsebina pisma razkriva popoln kaos pri projektu uvajanja integrirane redakcije. Pismo objavljamo v celoti.

Pismo zaskrbljenih

Novinarji izražamo zaskrbljenost nad pomanjkanjem profesionalnih standardov pri ustvarjanju časnika Delo. Ponedeljkova izdaja (20.9.2010) predstavlja tipičen primer časopisa, ki je izgubljen v času in prostoru. Ob tem, ko so se v Sloveniji zgodile stoletne vode in je po državi vladalo izredno stanje, je Delo imelo na prvi strani komentar iz Kabula, poplave pa smo obdelali šele na 7. strani kot dogodek, ki nima posebnega pomena in ne posledic.

Novinarji Dela ugotavljamo, da se naš časopis

1. na napovedane (!) poplave ni ne kadrovsko ne vsebinsko pripravil

2. je dogodke slabo in pomanjkljivo obdelal

3. je neustrezno plasiral članke in fotografije.

Ob tem se sprašujemo, kaj smo s tem o sebi in svojem izdelku povedali našim bralcem, kupcem ter tudi konkurenci? Nič dobrega.

Zanima nas, kaj je pripeljalo do tega? Je bila izdelana analiza, zakaj se je to zgodilo, kakšne imamo garancije, da se to ne bo več zgodilo? Ali imamo izdelan plan, kako se pripraviti na takšne izredne dogodke? Kakšna je uredniška politika ob takih primerih? Ali bomo rabili okrepitve, zakaj se jih ne pokliče, če dežurna ekipa sama tega ne zmore?

Novinarji smo ob odsotnosti uredniške politike (dopuščamo možnost, da ta obstaja, a z njo nismo seznanjeni) izgubljeni v času in prostoru - kljub našim maksimalnim prizadevanjem in pripravljenosti za delo. Ravno to je tisto, zaradi česar se odzivamo na takšen način, saj je časopis kljub našim naporom iz dneva v dan slabši, sami pa smo pri tem popolnoma nemočni.

Zdi se nam, da komunikacija od zgoraj navzdol, od odgovornega urednika do novinarja, ne obstaja. To je unikum za katero koli medijsko hišo. Brez medsebojnega komuniciranja in sodelovanja ne moremo ustvariti dobrega izdelka. Na to, da novinarji, ki smo večinoma v dnevnem pogonu in prinesemo največ informacij v časopis, potrebujemo jasen in učinkovit sistem dogovarjanja in odločanja, smo odgovorno urednico pred časom že opozorili, a nismo dobili odgovora. Tako nam še zdaj ni jasno, kdo je odgovoren in kdo bo dnevno odločal o tem, kaj je na prvi strani in kaj na notranjih straneh, kaj bodo osrednje teme in kako jih bomo delali, s kom se bomo dogovarjali, če bo treba popoldne spremeniti temo dneva, kdo je pravi naslov, če dobimo ekskluzivno novico zvečer in jo želimo spraviti na prvo stran ipd.

Kot smo že zapisali, bo očitno po novem sistemu dogovarjanja med uredniki še več, ker bo tudi urednikov več, pristojnosti med njimi pa niso natančno definirane. Povezovanje uredništev bo – kot kaže - potekalo samo med uredniki, kar je slabo in neučinkovito in preprečuje pretok informacij inje celo v nasprotju z idejo integriranega uredništva.

V novem sistemu sploh ni predvideno povezovanje z internetom. Kdo se dogovarja in s kom? Spet mora novinar k svojemu uredniku (ali morda k izvršnemu?), ta k uredniku internetne strani, komunikacija bo še bolj otežena, v sistemu še več zamaškov ...

To so naša izhodišča in pripombe, na katera tokrat pričakujemo reakcijo, saj se stanje dnevno poslabšuje!

 

Notranjepolitična redakcija

Gospodarska redakcija

 

V vednost:

- 10 Aktiva Dela

- odgovorna urednica Romana Dobnikar Šeruga

- predsednik uprave Jurij Giacomelli