901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kandidata za ustavna sodnika Šorli in Mežnarjeva dobila podporo MVK

Deli na:
Kandidata za ustavna sodnika Šorli in Mežnarjeva dobila podporo MVK

Foto: Bobo

Mandatno-volilna komisija bo DZ predlagala, da sledi predlogu predsednika republike Boruta Pahorja ter Špelco Mežnar in Marka Šorlija (foto) izvoli za nova ustavna sodnika. Sklepa sta bila sprejeta brez razprave in glasu nasprotovanja. Le v ZL so pojasnili, da zaradi samega postopka predlaganja kandidatov ne bodo podprli nobenega od njih.

Kot je dejal Matjaž Hanžek (ZL) takšne odločitve niso sprejeli, ker bi imeli kaj osebno proti kateremu od kandidatov, ne morejo pa pristati, da se pri izbiri bolj kot za stroko skrbi za "politično kupčkanje". Predsedniku Pahorju zamerijo tudi, da ni pogledal širše in poleg prijavljenih kandidatov poiskal še kakšnega, da bi res dobili najboljše strokovnjake na področju človekovih pravic.

Generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač je spomnila, da je Pahor pred predlaganjem kandidatov opravil dva kroga posvetovanj z vodji poslanskih skupin. V sredo pa je potekala tudi javna predstavitev obeh kandidatov.

Predsednik je predlagal, da se raziskovalko, profesorico in odvetniško kandidatko Špelco Mežnar izvoli na mesto ustavne sodnice namesto Miroslava Mozetiča, ki mu mandat poteče 30. oktobra.

Kovačeva je v predstavitvi predsednikovega predloga danes kot eno bistvenih kvalitet kandidatke izpostavila povezovanje pravne teorije in prakse.

Je strokovnjakinja z visokim ugledom med svojimi kolegicami in kolegi ter je za svoje delo prejela številne nagrade in priznanja. Odlikuje jo sposobnost pisnega in ustnega odličnega pravnega argumentiranja in je ni strah javnega izpostavljanja o vprašanjih, ki zadevajo širšo družbo. Je odkrita, neposredna in odgovorna, je o 40-letni kandidatki med drugi navedla Kovačeva.

Vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču Marko Šorli pa bo, če bo tudi v DZ dobil ustrezno podporo, zasedel mesto ustavnega sodnika po izteku mandata Marti Klampfer 19. novembra.

Sedemdesetletni Šorli je po besedah Nataše Kovač vso svojo poklicno pot posvetil sodniškemu poklicu. Poleg svoje strokovne dejavnosti pa ves čas svoje sodniške kariere sodeluje pri reševanju vprašanj, povezanih z organizacijo in demokratizacijo sodstva.

Kot je dejala, je predsednik republike prepričan, da je Šorli s svojim strokovnim znanjem, sodniškim delom in bogatimi izkušnjami, kot tudi ostalimi aktivnostmi, ki so spremljale njegovo poklicno pot, dokazal, da gre za suverenega, strokovnega in izkušenega kandidata.

Državni zbor bo o njuni izvolitvi predvidoma odločal že na redni seji, ki se začne prihodnji teden. Za predlog državnemu zboru, da podpre Mežnarjevo, je na mandatno-volilni komisiji glasovalo 16 poslancev, za Šorlija 14.

Mandatno-volilna komisija je sicer danes pritrdila tudi predlogu vlade za imenovanje 15 članov upravnega odbora Prešernovega sklada zaradi izteka mandata sedanjim. Komisija bo DZ predlagala, da jih imenuje za prihodnje štiriletno obdobje; takšen sklep je sprejela z 12 glasovi za in petimi proti.

V upravni odbor so predlagani Andrej Blatnik, Miran Štuhec, Mojca Kranjc, Milena Zupančič, Ira Ratej, Tomaž Rode, Zdenko Vrdlovec, Srečo Dragan, Breda Kolar Sluga, Edi Berk, Uršula Teržan, Vinko Möderndorfer, Hugo Šekoranja, Simon Krečič in Matej Venier.