Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kam je izginil križ z mitre ljubljanskega Miklavža?!

Deli na:
Kam je izginil križ z mitre ljubljanskega Miklavža?!

Foto: Bobo

Kdor ne opazi, se pretvarja ali je slep. Križ z mitre ljubljanskega Miklavža, ki se je po letu dni znova sprehodil v spremstvu povsem divjih parkljev, med množico otrok, je izginil.

Na njej je le še navpična rdeča črta, na kateri so vidne rumene poševne črte. Kdo je kriv za popačenje tradicionalne podobe sv. Miklavža?

Za prireditev miklavževanja v Ljubljani, ki z bruhalci ognja, oblečenih v zlodeje, vsako leto spominja na pustno karnevalsko prireditev, ne pa na nekdanji prijazen prihod tega prvega zimskega in obenem svetega moža, bi morala prevzeti odgovornost Mestna občina Ljubljana in z njo ljubljanski župan Zoran Janković.

Utemeljeno se lahko vprašamo, kdo je bil tako neotesan in kdo vse se je strinjal z nebo vpijočo spremembo tradicionalnih oblačil ter atributov sv. Miklavža? Kako je oblečen sv. Miklavž, je vendar dobro znano iz številnih cerkva ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugod po svetu.

Zaradi njegove izjemne priljubljenosti se mnoge imenujejo po njem. Glede na to, da tudi stolnica v slovenski prestolnici nosi njegovo ime, bi pričakovali toliko bolj dostojen odnos do tega pomembnega svetnika. Ta se kaže v spoštovanju njegovih tradicionalnih oblačil, kot v tem, da na njegov dan pripravimo dostojno prireditev, na kateri ne bo poudarek na nasilnih parkljih, pač pa na dobroti svetniškega moža.

Na spreminjanje tradicionalnih oblačil sv. Miklavža ter na sam, neustrezen in nedostojen potek prireditve miklavževanja v Ljubljani, bi morali pravočasno opozoriti najbolj poklicani. V prvi vrsti so to cerkveni dostojanstveniki, ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, verujoči, in seveda priznani slovenski etnologi, kot sta dr. Janez Bogataj in Damijan Ovsec.