Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kakšna bo letos božičnica v Pipistrelu in zakaj je NLB ne bo izplačala

Deli na:
Kakšna bo letos božičnica v Pipistrelu in zakaj je NLB ne bo izplačala

Foto: Bobo

Božičnico bodo letos med drugim izplačali v Leku, Krki, Telekomu in Pipistrelu, ne pa v NLB in Abanki.

Decembra in januarja v nemalo podjetjih delijo božičnice. V nekaterih družbah so za STA povedali, da odločitve glede dodatnega nagrajevanja te dni še niso sprejeli, večinoma pa bodo božičnice izplačane v sredini decembra.

V Leku bodo glede na rastoči obseg poslovanja in dosežke družbe v 2016 izplačali božičnico ob novembrski plači. Prejeli jo bodo vsi redno zaposleni in tudi zaposleni prek agencije. V višini 1300 evrov bruto bo enaka za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika. Poleg božičnice ima Lek v kolektivni pogodbi urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe.

Podobno bodo tudi v Krki tako redno zaposleni kot zaposleni prek agencij prejeli božičnico v enakem znesku kot lani in sicer 1281,93 evra bruto. Višina bruto izplačila je za vse sodelavce enaka, izplačana pa bo sredi decembra.

V Telekomu Slovenije bodo vsi zaposleni, razen članov uprave, v decembru prejeli božičnico v višini 600 evrov bruto.

Tudi v Petrolu so člani uprave izvzeti iz božičnega nagrajevanja, ostali zaposleni pa bodo sredi decembra prejeli enak znesek kot v zadnjih dveh letih: 746 evrov bruto. Božičnica predstavlja pomemben del motivacijskega programa dela z zaposlenimi, ki doprinesejo k poslovnim rezultatom podjetja, vendar pa 13. plače ne bodo izplačevali, saj uspešnost že med letom nagrajujejo z variabilnim stimulativnim delom plače.


V Pipistrelu so med najbolj radodarnimi. Božičnica bo znašala 2000 evrov bruto, bo pa razdeljena na dva dela; 1000 evrov bodo redno zaposleni prejeli še pred božičem, drugo polovico pa kot 13. plačo po 1. januarju.

Povprečna božičnica v Gorenju bo letos 600 evrov bruto na zaposlenega, natančen znesek pa se bo obračunal glede na prisotnost na delu. Izplačali jo bodo sredi decembra, vsem zaposlenim za nedoločen čas pa tudi tistim, ki so v delovnem razmerju za določen čas, a so v Gorenju zaposleni že štiri mesece. Vsi zaposleni v Gorenju bodo dobili tudi praktično darilo.

V banki UniCredit ne letos ne v preteklosti božičnice niso izplačevali, so pa zaposleni na podlagi uspešnosti doseganja ciljev prejeli nagrade za delovno uspešnost.

Zavarovalnica Sava bo zaposlenim v decembru izplačala božičnico v višini 735 evrov bruto. Njihova lastnica Pozavarovalnica Sava božičnic sicer ne izplačuje, zaposleni prejmejo plačo z naslova uspešnosti, če je dosežen določen odstotek donosnosti na kapital, kar je tudi osnova za določanje višine te plače. V decembru se izplača polovica te plače in sicer na podlagi ocene rezultata poslovnega leta oz. na podlagi doseženega rezultata v devetmesečju. Ostali del se izplača po zaključku poslovnega leta, ko so poslovni rezultati potrjeni in revidirani.

V več velikih slovenskih družbah, denimo v Siju, Darsu, Luki Koper, Zavarovalnici Triglav, skupini HSE, Gen energiji in banki NKMB, še niso sprejeli odločitve glede izplačila letošnjih božičnic. Že sedaj pa se ve, da zaposleni v Abanki in NLB ne bodo prejeli božičnice ali dodatne nagrade, skladno s priporočili in pričakovanji Slovenskega državnega holdinga.

Izplačila božičnic in 13. plač navadno zvišajo povprečno mesečno plačo v novembru, saj se glavnina izrednih izplačil izplačuje s plačo za november. Lani je bila povprečna mesečna plača v novembru nominalno višja za 8,7 odstotka (1679.41 evra), povprečna neto plača pa je bila pri 1082,34 višja za 7,5 odstotka.