sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako so Ljubljančanu Henriku Pustu ukradli identiteto

Deli na:
Kako so Ljubljančanu Henriku Pustu ukradli identiteto

Foto: Nenad Glücks

Ajpes je na podlagi lažne vloge na ime Henrika Pusta srbskemu podjetju Centroslavija dodelil identifikacijsko številko za potrebe vpisa pravice na nepremičnini v zemljiško knjigo.

Žrtev neverjetne zlorabe je ljubljanski upokojenec Henrik Pust, katerega žena je leta 2011 na internetu naključno odkrila njegovo ime, in sicer da je Ajpes (Agencija RS za javnopravne evidence in storitve) na podlagi lažne zahteve Henrika Pusta družbi Centroslavija iz Novega sada v Srbiji dodelila identifikacijsko številko za potrebe vpisa pravice na nepremičnini v zemljiško knjigo.

Poudariti je treba, da je Henrik Pust tedaj prvič slišal za družbo Centroslavija iz Novega Sada, da sploh nikoli ni bil v Srbiji in da nima s pravnimi ali fizičnimi osebami v tej državi nikakršnih osebnih ali poslovnih stikov. Potrdilo o dodelitvi identifikacijske številke je Centroslaviji 28. januarja 2009 izdal Tomaž Gantar iz Ajpesa, in to le nekaj dni potem, ko je Vesna Marković, direktorica Centroslavije, na Ajpes poslala pooblastilo, da naj Henrik Pust (navedena sta pravilna letnica rojstva in naslov) pri pristojnih organih v Sloveniji za podjetje Centroslavija pridobi matično in davčno številko zaradi vpisa v zemljiško knjigo. Seveda Henrik Pust nikoli ni bil noben pooblaščenec Markovićeve, gre za t. i. krajo identitete, pri čemer so pri Centroslaviji celo ponaredili njegov podpis oziroma naredili njegov približek. Še to – druge osebe z imenom Henrik Pust v Sloveniji ni.

Seveda se je Pust kmalu po tem razkritju osebno oglasil na Ajpesu ter jim zadevo razložil, da nima nobene zveze s podjetjem Centroslavija. Pričakoval je, da bodo podelitev identifikacijske številke srbskemu podjetju, s katerim naj bi bil povezan, takoj preklicali. Leta 2012 je vložil še kazensko ovadbo na policijo, saj gre za kaznivi dejanji zlorabe osebnih podatkov in ponareditve poslovnih listin, storilka pa naj bi bila navedena Vesna Marković iz Srbije. Ko je leta 2014 okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pod vodstvom Tamare Gregorčič zaprosil za informacijo, kaj je s to kazensko zadevo, mu je ta pojasnila, da storilec še ni bil odkrit (več kot dve leti po kazenski ovadbi!).

 Na naše vprašanje Gregorčičevi, kakšne so njihove ugotovitve, kako so ukrepali, pa je odgovorila, da je storilec neznan, odgovorna oseba iz Centroslavije pa je pokojna. Zanimalo nas je tudi ravnanje Ajpesa pod vodstvom Mojce Kunšek – so dodelitev identifikacijske številke preklicali? Pravijo, da so leta 2009 potrdilo izdali na podlagi popolne vloge, ki jo je vložil in podpisal Henrik Pust. Potrdili so, da je Pust (pravi, ne namišljeni) pri njih leta 2011 pridobil fotokopije vseh dokumentov v zvezi s to zadevo, nadaljnje ravnanje jim ni znano. Glede preklica dodelitve identifikacijske številke pa so odvrnili, da niso prejeli nobene utemeljene zahteve za preklic oziroma kakršnekoli listine, iz katere bi bilo jasno, da je bila številka dodeljena neupravičeno.

Po besedah Pusta bo zdaj še enkrat, tokrat pisno, od Ajpesa zahteval, naj nemudoma prekličejo podelitev identifikacijske številke, saj je nekdo zlorabil njegovo ime in podatke.