mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako si je Milan Kučan kupil hišo v Murglah

Deli na:
Kako si je Milan Kučan kupil hišo v Murglah

Foto: Primož Lavre

Leta 1983 se je Milan Kučan vselil v stanovanjsko hišo v Murglah. Takrat je bil član predsedstva CK ZKJ in delegat skupščine SR Slovenije. Pred tem je živel v velikem stanovanju v bloku na Šišenški ulici 2 v Ljubljani. Hiša v Murglah je bila stanovanje v lasti izvršnega sveta, namenjena za takratne funkcionarje. Zato je nenavadno, da je lahko vladno stanovanje odkupil po določbah Jazbinškovega stanovanjskega zakona iz leta 1991, ki je sicer veljal za imetnike stanovanjske pravice v družbenih stanovanjih.

Soglasje za prodajo je dal predsednik vladne stanovanjske komisije Rajko Pirnat, poleg Kučana pa sta vladna stanovanja odkupila še Janez Stanovnik in Janez Drnovšek. Pozneje nihče od poslancev ali ministrov ni mogel odkupiti funkcionarskega stanovanja, izjema je le Gregor Golobič, ki so mu stanovanje prekvalificirali in ga je zato lahko pozneje na javni dražbi poceni odkupil.

Kot izhaja iz prodajne pogodbe, je bila Kučanova hiša ocenjena na 3.031.037 tolarjev oziroma 94.720 nemških mark (po podatkih Banke Slovenije je bila na dan odkupa nemška marka vredna 32 tolarjev). Cenitev obsega hišo v izmeri 140,90 m2, atrij v izmeri 150 m2 in garažo v izmeri 15 m2, pri čemer je bila odšteta Kučanova lastna udeležba v višini 171.262,74 tolarja in lastna vlaganja v višini 633.552,74 tolarja (skupno 25.150 nemških mark). To seveda ni cena, po kateri je hišo odkupil, ampak je bil upravičen do 30-odstotnega popusta, tako kot vsi drugi imetniki stanovanjske pravice. Tako je kupnina znesla 2.121.726 tolarjev oziroma 66.303 nemških mark. Poleg stanovanjske hiše pa je za bagatelni znesek odkupil še parcelo v okolici hiše, kjer bi lahko stala še ena stanovanjska hiša.