sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj za vraga je poslanec SMC govoril Kitajcem, da se ti hvalijo s podporo Slovenije?

Deli na:
Kaj za vraga je poslanec SMC govoril Kitajcem, da se ti hvalijo s podporo Slovenije?

Foto: Bobo

Kitajsko zunanje ministrstvo je v četrtek Slovenijo poimensko omenilo kot podpornico stališč Pekinga glede ozemeljskih sporov v Južnokitajskem morju. Ob tem se je sklicevalo na izjavo slovenskega poslanca Kamala Izidorja Shakerja (SMC) ob obisku Kitajske. MZZ je v odzivu sporočil, da s stališči Shakerja niso seznanjeni.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei je po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua pozdravil dejstvo, da Slovenija, pa tudi Burundi in Mozambik, podpirajo stališče kitajske in spoštovanje "mednarodne pravičnosti in poštenosti pri vprašanju Južnokitajskega morja".

Po besedah Honga Slovenija in ostali dve državi podpirata kitajske napore za reševanje ozemeljskih in pomorskih sporov preko pogajanj in posvetovanj neposredno med vpletenimi državami. Dejal je, da Slovenija popolnoma podpira kitajsko stališče glede reševanja sporov prek arbitraže.

Hong je zatrdil, da je Shaker, ki se je v Pekingu udeležil 5. visokega kitajsko-evropskega foruma političnih strank, v imenu SMC in slovenske vlade ob srečanju s predstavnikom mednarodnega oddelka centralnega komiteja kitajske komunistične stranke dejal, da Slovenija "popolnoma razume in podpira stališče Kitajske pri vprašanju arbitraže" v primeru Južnokitajskega morja in upa, da bodo spori miroljubno rešeni z dialogom in pogajanji.

Po pisanju Xinhue je okoli 40 držav doslej izreklo podporo kitajskim stališčem, medtem ko naj bi arbitražno sodišče v Haagu maja ali junija sporočilo razsodbo v arbitražnem postopku, ki so ga zaradi ozemeljskih sporov proti Kitajski sprožili Filipini. Kitajska ne želi sodelovati v arbitražnem postopku. Želi, da se v tovrstnih sporih pogajata neposredno vpleteni državi v skladu z mednarodnim pravom.

Slovensko zunanje ministrstvo je v odzivu na navedbe Honga sporočilo, da s stališči Shakerja o Južnokitajskem morju niso seznanjeni in jih zato ne morejo komentirati. "Želimo pa poudariti, da stališč posameznih poslancev državnega zbora ne gre avtomatično razumeti tudi kot uradnih stališč vlade," so zapisali na MZZ.

"Slovenija pozorno spremlja dogajanje v Južnokitajskem morju. Z vpletenimi državami vzdržujemo prijateljsko odnose, zato se pri obravnavi vprašanja ne postavljamo na stran nobene od njih. Vpletene države spodbujamo k miroljubnemu dialogu in iskanju rešitve po diplomatski poti v duhu dobrososedskih odnosov ter ob spoštovanju mednarodnega prava in pravičnosti," so poudarili na ministrstvu.

Ob tem so dodali, da vpletene države spodbujajo k spoštovanju odločitev pristojnih mednarodnih tribunalov, katerih namen je doseganje mirne in vzdržne rešitve vprašanja.