Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj v resnici počne glavni pobudnik skrivnostnega Act Tanka

Deli na:
Kaj v resnici počne glavni pobudnik skrivnostnega Act Tanka

Foto: Bobo

Nekdanji bančnik in nesojeni mandatar Marko Voljč večino svojega časa preživi na svojem posestvu v Mehiki, v Sloveniji pa v hotelu Lev, kjer je častni konzul Mehike.

Marsikoga je presenetilo, da na zadnjem sestanku skupine Act Tank 12. oktobra ni bilo njenega glavnega pobudnika, nekdanjega bančnika in nesojenega mandatarja Marka Voljča. Ne, ni si premislil tik pred zdajci, ker je na to srečanje nenapovedano prišel prvak SDS Janez Janša. Marko Voljč je bil takrat na svoji haciendi v Mehiki, Slovenijo je zapustil že 23. avgusta, vrnil pa naj bi se te dni. Kot je slišati, se v Mehiki zelo dobro počuti.

Tam je živel in delal od leta 1987 do 1990, ko je bil vodja stalne misije Svetovne banke, nato je napredoval v vodjo oddelka za programe države Srednje Amerike in Paname. Leta 1992 se je vrnil v Slovenijo, kjer je v skupščini neuspešno izzval takratnega premierja Lojzeta Peterleta. To je bilo takrat, ko ga je Vitomir Gros v parlamentu pričakal z bananami. Še isto leto je prevzel vodstvo NLB, od koder je dvanajst let pozneje po odstopu zaradi afere Sigma kariero nadaljeval kot eden od direktorjev znotraj multinacionalne banke KBC.

V Mehiko zelo pogosto zahaja, tam je bil tudi januarja 2012, ko sta ga po polomu z Zoranom Jankovićem hotela Milan Kučan in takratni predsednik Danilo Türk pritegniti za mandatarja, a poslanske skupine nad njim niso bile navdušene. Po odhodu iz KBC je Voljča, kadar je v Sloveniji, videti predvsem v najvišjem nadstropju hotela Lev v Ljubljani, kjer ima prostore častni mehiški konzulat. Voljč je namreč od leta 1996 je tudi častni konzul Mehike v Sloveniji.

Zanimivo je, da je ob elektronski pošti častnega konzula naveden Voljčev elektronski naslov pri kadrovski agenciji Pendl Piswanger, katere direktorica je njegova (tretja) žena Romana Kovacs Voljč. Pred tem je imel častni konzul Voljč elektronski naslov družbe KBC. Poleg tega je še vedno predsednik nadzornega sveta Gorenja, zato se poraja vprašanje, kolikokrat in kako se sploh sestaja, če Voljč večino časa preživlja na svoji haciendi v Mehiki.

Poleg tega ima vpliv tudi po svoji ženi, ki mastno služi in kadruje po slovenskih podjetjih, povezanimi z njim, npr. z NLB in Gorenjem. Sodeluje in kadruje tudi v DUTB. Poleg tega jo je že bivši finančni minister Dušan Mramor na priporočilo njenega moža imenoval v posebno vladno komisijo za izbiro članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga.

Voljč je od leta 1998 tudi član mednarodne organizacije Trilaterala, ki povezuje najvplivnejše in najbogatejše ljudi sveta; nekaj podobnega kot skupina Bilderberg. Po ponesrečenem prvem srečanju skupine Act Tank jo je očitno prepustil drugim, mlajšim članom, in s tem pritrdil Kučanovim besedam, da tudi njemu bije biološka ura.