hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jutarnji list: Romana Tomc je "kralja Instagrama" Pahorja poslala v drugi krog

Deli na:
Jutarnji list: Romana Tomc je "kralja Instagrama" Pahorja poslala v drugi krog

Foto: Bobo

Več tujih medijev je v nedeljo in danes pisalo o izidu prvega kroga predsedniških volitev v Sloveniji, pri čemer izpostavljajo, da se bo Borut Pahor kljub nasprotnim pričakovanjem številnih za zmago moral potegovati v drugem krogu.

Pišejo tudi o uspehu skrajno desnega kandidata Andreja Šiška in nizki podpori za vladajočo stranko.

"Kralj Instagrama" Borut Pahor se ni uspel izenačiti z Milanom Kučanom in zmagati v prvem krogu predsedniških volitev, danes izpostavlja zagrebški Jutarnji list. Ocenjuje, da je Pahorja v drugi krog poslala kandidatka SDS in poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc, ki je dobila dvakrat več glasov, kot so ji kazale predvolilne raziskave. Med razlogi Pahorjevega neuspeha v prvem krogu omenja tudi slabo vreme, ki je vplivalo na slabo udeležbo, ter pismo uglednih slovenskih intelektualcev proti Pahorju.

Udeležba na volitvah v Slovenijo se v zadnjih desetih letih nenehno krči, posebej ko gre za predsedniške volitve, poudarja Večernji list. Predvolilna kampanja nikoli ni bila bolj dolgočasna in zanimivo bo videti tekmovanje v nadaljevanju kampanje med nekdanjim manekenom Pahorjem ter imitatorjem in igralcem Marjanom Šarcem, sklene zagrebški časnik.

Avstrijska tiskovna agencija APA, ki jo med drugim povzemata avstrijski Kurier in Krone Zeitung, piše, da je Pahorju škodovala nizka volilna udeležba in da je prav zaradi nje ostal pod 50 odstotki glasov. Številni naj bi ostali doma tudi zaradi jasne zmage, ki so jo Pahorju napovedovale ankete.


Piše še, da je bila najboljša strankarska kandidata evropska poslanka Romana Tomc iz SDS, ki je jasno zmagala v opozicijskem dvoboju z vodjo krščanskih demokratov Ljudmilo Novak. Izpostavlja tudi uspeh skrajno desnega kandidata Andreja Šiška, ki je med drugim z 2,2 odstotka podpore za sabo pustil tudi kandidatko vladajoče stranke SMC Majo Makovec Brenčič.

O slabem rezultatu, ki ga je dosegla, piše tudi agencija Reuters, ki dodaja, da gre za svarilo premierju Miru Cerarju in njegovi stranki pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Nemški Die Zeit piše, da je bila Cerarjeva stranka z izidom Makovec Brenčičeve kaznovana in prav tako spominja, da bodo parlamentarne volitve naslednje leto.

Nemški časnik tako kot številni drugi mediji Šarca označuje za političnega novinca, ki je svoj čas kot komik publiko spravljal v smeh z imitacijami vladajočih vodilnih politikov. Piše še, da je dejstvo, da Pahorju ni uspelo že v prvem krogu osvojiti absolutne večine, glede na predhodne ankete presenetilo.

Nemški Deutsche Welle omenja, da je Pahor, ki ga nekateri kličejo tudi Barbika, zasedal že skoraj vse najpomembnejše politične položaje v Sloveniji. Njegova priljubljenost izvira pretežno iz dejstva, da se Slovenci nimajo nad ničemer pritoževati, razen morda mejnega spora s Hrvaško, dodaja Deutsche Welle.