Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Juhant ob lipi sprave: Država bi morala imeti kritičen odnos do izvajalcev komunistične revolucije

Deli na:
Juhant ob lipi sprave: Država bi morala imeti kritičen odnos do izvajalcev komunistične revolucije

Foto: Bobo

Predstavniki društva ob Lipi sprave so se na spominski slovesnosti na ljubljanskih Žalah spomnili vseh žrtev revolucije in vojne.

Predsednik društva Janez Juhant je v nagovoru opozoril, da pristojni organi še niso storili vseh korakov za rehabilitiranje žrtev. Ob lipi pa je žalni venec položil predsednik republike Borut Pahor.
                          
Juhant je opozoril, da bi morala imeti država kritičen odnos do nosilcev in izvajalcev revolucije ter razlikovati med odporniškim in komunističnim delovanjem. "V svoj pravni red naj skladno s priporočili Sveta Evrope in Evropskega parlamenta vnese obsodbo totalitarnega sistema, utemeljenega na revolucionarnem pravu, ki izključuje del naroda zaradi ideološko-političnih, verskih in premoženjskih razlogov," je povedal. S tem bo Slovenija izpolnila dolg do pravičnosti, enakopravnosti in drugih demokratičnih načel, je še poudaril.


Prav tako bi morala država pomagati svojcem žrtev ustvariti pogoje, da po svoji volji in dostojno pokopljejo svoje sorodnike, za ostale pa zagotoviti skupen pokop v Ljubljani, na Teharjah in drugih mestih, je povedal Juhant. Spomeniki in obeležja pa morajo biti brez izključevanja namenjeni vsem žrtvam, je še dodal.

Predsednik republike Pahor je povedal, da se mnoge stvari, med njimi tudi sprava, premikajo manj pogumno in odločno kot bi si želel. V smeri sprave in poprave krivic se Slovenci pomikamo ravno toliko, kolikor si sami želimo in zmoremo, je opozoril Pahor.

Pahor je poudaril še, da si želi, da bi bile tovrstne "intimne slovesnosti" ob obletnicah bolj odmevne. "Da bi se zavedali, da so bili v času slovenske pomladi narejeni pogumni koraki v spravo," je še dodal Pahor.