900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

JJ: Semolič je lakaj

Deli na:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije - verjetno ne povsod in v vseh podjetjih, ampak pri vrhu - je lakaj sedanje vladajoče politike, ki služi kapitalskemu in ne delavskemu interesu, je v pogovoru za STA dejal predsednik SDS Janez Janša. Spontane delavske proteste v Muri in Gorenju vidi kot reakcijo na realne težave in protest proti manipulaciji.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije - verjetno ne povsod in v vseh podjetjih, ampak pri vrhu - je lakaj sedanje vladajoče politike, ki služi kapitalskemu in ne delavskemu interesu, je v pogovoru za STA dejal predsednik SDS Janez Janša. Spontane delavske proteste v Muri in Gorenju vidi kot reakcijo na realne težave in protest proti manipulaciji.

"Tako v Gorenju kot Muri se ljudje čutijo opeharjene zaradi obljub, ki so bile dane in niso bile izpolnjene," je poudaril Janša in dodal, da se v veliki meri čutijo opeharjene tudi zaradi velikih besed, ki jih je bilo polno pred enim letom.

Kot je dejal, so vsi pričakovali, da bo situacija z novo vlado boljša, v resnici pa je slabša po katerem koli kriteriju. "Še posebej je situacija frustrirajoča za zaposlene v obeh podjetjih zaradi vloge, ki so jo odigrali sindikati - namesto da bi ščitili delavce, so ščitili kapital, lastnike, državo," še meni predsednik SDS.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je Janševe navedbe zavrnil. "V ZSSS odločno zavračamo te trditve. To ne drži. Žal politiki izkoriščajo nastale razmere sebi v prid," je za STA danes povedal Semolič.

Dodal je, da so sindikati s protesti branili interese delavcev. V mandatu Janševe vlade so pripravili le en protest, glede vprašanj enotne davčne stopnje, v času Pahorjeve vlade doslej pet - glede delovnega časa, položaja Mure, LTH, Siemensa, spremembah v bolnišnicah, je še navedel Semolič.

Janša je v pogovoru za STA spregovoril tudi o predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču, glede ministrice za kulturo Majde Širca pa je poudaril, da je "imenovanje neke take prostaške, nekulturne osebe na mesto kulturne ministrice provokacija", kot je po njegovem provokacija tudi imenovanje Aleša Guliča za direktorja urada za verske skupnosti.

Celoten pogovor s predsednikom največje opozicijske stranke SDS Janezom Janšo bo STA objavila v četrtek do 13. ure.

Vodstva sindikatov zasebnega sektorja, ki delujejo v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), so na torkovem sestanku izrazili polno podporo predsedniku ZSSS Dušanu Semoliču. Zavzeli so se tudi za radikalnejše aktivnosti sindikatov v ZSSS, katerih cilj je izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja delavcev.

Kot so danes sporočili iz ZSSS, so vodstva sindikatov na torkovem rednem delovnem sestanku ocenila nastale razmere, povezane s finančno in gospodarsko krizo ter učinke doslej sprejetih vladnih ukrepov.

Izrazili so polno podporo predsedniku ZSSS Semoliču ter sprejeli "strategijo za radikalnejše aktivnosti sindikatov v ZSSS, katerih cilj je izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja delavk in delavcev ter ponovna vzpostavitev dostojanstva članic in članov sindikatov v ZSSS", so zapisali v ZSSS.

Kot je znano, so nekateri delavci Mure v torek nezaupanje poleg upravi in nadzornemu svetu družbe izrazili tudi predsedniku ZSSS, v okviru katere deluje tudi sindikat v Muri. "Žal mi je, da mi je ta skupina delavcev izrazila nezaupanje, saj smo se sindikati z mano vred trudili, ko so vsi - tako lastniki kapitala kot politiki - dvigovali roke," je danes za STA dejal Semolič. Dodal je, da je v tako veliki sindikalni organizaciji "demokracija tudi to, da neka skupina izrazi nezaupanje", da pa uživa zaupanje večine članstva.