Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelka Godec: Slovenci si ne zaslužimo korumpiranega zdravstva

Deli na:
Jelka Godec: Slovenci si ne zaslužimo korumpiranega zdravstva

Foto: Bobo

Kriza v zdravstvu se le še poglablja in čutijo jo državljani, je poslanka SDS Jelka Godec opozorila ob predstavitvi razlogov za interpelacijo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Nanizala je številne dogodke v zdravstvu v času ministrovanja Kolar Celarčeve, ki po prepričanju predlagateljev potrjujejo, da bi ministrica morala oditi.

To je že druga interpelacija zoper Kolar Celarčevo v letu dni, je danes spomnila Godčeva. Kot je opozorila, naša država poglabljanja krize v zdravstvu ne bo prenesla. "Slovenski državljani si ne zaslužimo zdravstvenega sistema, kjer vlada korupcija, kjer mladi zdravniki odhajajo v tujino in kjer je vedno več humanitarnih akcij za zbiranje sredstev za pomoč bolnim," je poudarila poslanka SDS.

Med očitki, ki jih predlagatelji interpelacije naslavljajo na ministrico za zdravje, je Godčeva izpostavila, da se je v tem mandatu korupcija razbohotila čez vse meje, ministrica pa jo s svojimi ukrepi še legalizira in podpira. Izpostavila je tudi razmere na pediatrični kliniki, podaljševanje čakalnih dob v zdravstvu ter slabo poslovanje zdravstvenih zavodov.

Kot primer, ki da priča neukrepanju ministrice pri korupciji v zdravstvu, je Godčeva izpostavila tudi Petra Požuna, ki je istočasno poslovni direktor ginekološke klinike, državni svetnik, svetovalec ministrstva za zdravje pri pripravi nove zakonodaje ter vodja odbora za zdravstvo pri SMC. Opozorila je še na neuspešne razpise za skupna javna naročila v zdravstvu in da javni zdravstveni zavodi kljub številnim napovedanim rešitvam materiale še vedno preplačujejo.

Prav ta preplačila povečujejo tudi zadolženost javnih zdravstvenih zavodov, zato predlagatelji interpelacije ministrici očitajo odgovornost za vedno večjo zadolženost zdravstvenih zavodov. Godčeva je ministrici očitala, da je zadolženost javnih zdravstvenih zavodov poleg dviga plač zdravstvenim delavcem močno poskočila prav v času mandata Kolar Celarčeve.


"Dve tretjini izgub javnih zdravstvenih zavodov v letih 2015 in 2016 ste naredili vi, gospa ministrica. Sprostili ste varčevalne ukrepe. Verjetno so zdravstveni delavci res podplačani, a ob podpisu sporazuma s sindikati ste zagotavljali, da ta sporazum ne bo imel finančnih posledic," je izpostavila Godčeva.

Kritična je bila tudi do napovedane ustanovitve sanacijskih odborov, ki naj bi izpeljali sanacije zdravstvenih zavodov. "Očitno imamo banana ministrstvo, če v sanacijske odbore dajete prav tiste ljudi, ki so izgube ustvarili," je dejala poslanka SDS.

Med "grehi" Kolar Celarčeve je poslanka izpostavila še interventni zakon, s katerim bo država zdravstvenim zavodom namenila 136 milijonov evrov, ne da bi bolnišnice sploh pripravile sanacijske programe, ter ideje o združevanju bolnišnic. "Taki ad hoc ukrepi, ki jih želi uvesti ministrica, še poglabljajo krizo v zdravstvu," je posvarila Godčeva. Spomnila je tudi na številne ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, ki pa so se doslej izkazali za neuspešne.

Kolar Celarčevi interpelacija očita tudi neukrepanje ob razmerah na pediatrični kliniki. Dovoljevala naj bi pranje umazanega perila zdravnikov in javnega zavoda v javnosti, več kot pol leta po preteku roka, v katerem bi UKC Ljubljana moral vzpostaviti mednarodni pediatrični kardiokirurški center in podpisati pogodbo z mednarodnim centrom, pa ni ukrepala. Ministrico je Godčeva danes vprašala, kaj je čakala.

Predlagatelji interpelacije ministrici očitajo tudi odgovornost za zakonodajo, ki zamuja in je po njihovem mnenju v nasprotju z evropskimi standardi. Ob tem je izpostavila sprejemanje zakonodaje po nujnem postopku, nasprotovanje strokovne javnosti nekaterim predlaganim zakonom, ukinjanje javnosti podatkov o številu čakajočih, nedelovanje e-naročanja.

Ministrica Kolar Celarčeva je v odgovoru na interpelacijo očitke zavrnila, seja pa se nadaljuje s predstavitvijo stališč poslanskih skupin.