kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je za Marjana Šarca človek res na prvem mestu? Deponija na črno kar zraven oskrbovanih stanovanj

Deli na:
Je za Marjana Šarca človek res na prvem mestu? Deponija na črno kar zraven oskrbovanih stanovanj

Deponija peska v neposredni bližini oskrbovanih stanovanj (bloki v ozadju), kjer bi po prostorskih načrtih morali zgraditi športno-rekreacijski in turistični kompleks.

Predsedniški kandidat in kamniški župan Marjan Šarec večkrat poudarja, da je zanj človek na prvem mestu, a to zagotovo ne velja za stanovalce v oskrbovanih stanovanjih v soseski Pod Skalco, saj v njihovi neposredni soseščini stoji deponija gramoza brez kakršnih koli dovoljenj.

Zaradi neznosnega ropota, prahu in izpušnih plinov, ki jih na deponiji s prekladanjem povzročajo kamioni, viličarji, nakladači, traktorji, cisterne in druga vozila, so se večkrat pritožili občini, zadnjo peticijo so podpisali julija letos, a brez uspeha. Deponija stoji na zemljišču v lasti družbe Komunalno podjetje Kamnik (KPK), za obratovanje pa nima nobenega dovoljenja upravne enote niti občine Kamnik.

Še več, na mestu, kjer stoji deponija, bi po občinskih prostorskih načrtih morala stati športna dvorana oziroma športno-rekreacijski center. A župan Marjan Šarec se v sedmih letih svojega mandata ni potrudil, da bi družba KPK to nelegalno deponijo odstranila in olajšala življenje starejših občanov v soseščini.

»Iz dokumentacije, s katero razpolaga občina Kamnik, ni razvidno, da bi občina izdala kakršnokoli dovoljenje za začasno obratovanje deponije peska na Cankarjevi cesti v Kamniku. Dejstvo je, da občine v skladu z veljavno zakonodajo niso pristojne izdajati takih dovoljenj,« nam je odgovorila Janja Zorman Macura, vodja službe za odnose z javnostjo občine Kamnik in nas napotila na pristojno upravno enoto.

Dodala je še, da je »občina Kamnik v preteklosti v zvezi z delovanjem in lokacijo že prejela prijave, vendar pa nadzor nad tem delovanjem ni v pristojnosti občine, pač pa državnih inšpekcijskih služb. Zaradi navedenega so bile prijave v skladu z veljavnimi predpisi odstopljene pristojnim inšpekcijskim službam.«

Načelnik upravne enote Kamnik Mihael Novak nam je odgovoril, da njihove uradne evidence kažejo, da v zvezi z deponijo ni bilo nobenega postopka za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja: »Pripominjamo, da upravna enota v zvezi z izvajanjem navedene dejavnosti pravne osebe KPK tudi nima nobenih pristojnosti in tudi ne more ukrepati, saj je to v pristojnosti drugih (inšpekcijskih) organov. Upravna enota nima pristojnosti, da bi gospodarske subjekte prisilila k opustitvi dejavnosti ali h gradnji s prostorskim aktom predvidenih objektov. Prav tako nam ni znano, ali je občina Kamnik zaradi omenjene deponije že opozorila inšpekcijske službe in kako so te ukrepale.«

Načelnik je še dodal, da na območju sedanje deponije prostorski akt določa gradnjo športno-rekreacijskega in turističnega kompleksa, KPK pa je že predlagala spremembo akta.

Župan Šarec se izgovarja, da je že vsa leta predvidena selitev deponije, da so za vse zadeve pristojne inšpekcije in da se je srečal s stanovalci glede tega vprašanja, saj gre za zgrešen projekt. To je torej vse, kar je za svoje starejše občane, ki živijo zraven deponije, storil predsedniški kandidat, za katerega je menda človek na prvem mestu. Seveda je vprašanje, kateri človek!