zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jazbečevi predlogi nadzornikov Luke Koper na udaru

Deli na:
Jazbečevi predlogi nadzornikov Luke Koper na udaru

Foto: Arhiv Reporterja

Do predloga SDH za imenovanje treh novih nadzornikov Luke Koper Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča so kritični GZS, nekdanji direktor Luke Bruno Korelič in sindikat žerjavistov. Moti jih predvsem predlaganje Sorgenfreia, ki je soavtor študije OECD, ki ugotavlja, da se Luki drugi tir ne izplača, poročajo mediji.

Predsednik združenja za promet pri GZS Rok Svetek je za časnik Delo dejal, da je zgrožen in da se vlada norčuje iz Slovencev. "To bo revolucija. Kje ste videli, da človeka, ki je bil na vodilnem položaju Hamburga in je proti razvoju Luke, imenujejo v nadzorni svet te družbe. Hamburg si jo seveda želi podrediti. Zdaj so na lepe oči pripravili vse, da jo predajo," je dejal Svetek.

Podobno meni nekdanji prvi mož Luke Koper Bruno Korelič. Kot je dejal za Delo in Dnevnik, je predlaganje Sorgenfreia skregano z logiko in bi njegovo imenovanje slabo vplivalo na poslovanje Luke Koper. "Sorgenfrei ima pristanišče v Hamburgu v svojem srcu in dela zanj, prinaša vpliv severnonemških pristanišč k nam. Še posebno zdaj, ko je Rotterdam objavil študijo, po kateri postaja Koper nevarna konkurenca severnoevropskim pristaniščem. Prišel je po izrecni zahtevi ministra Gašperšiča, ki mu je dobro plačal za skropucalo od študije, ki je imela določen namen," je za Delo dejal Korelič.

Mladen Jovičič iz sindikata žerjavistov in predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Luke je za Primorske novice napovedal, da bo sindikat začel aktivnosti za poenotenje zaposlenih, da prepričajo državo, da se odpove menjavi nadzornikov. V sindikatu so prepričani, da je v ozadju državnih potez destabilizacija ene najuspešnejših družb. O predlaganju Sorgenfreia Jovičič meni, da je država "odkrila karte in pokazala, od kod dobiva ukaze". "Pokazalo se je, kar že dolgo trdimo: razbiti želijo pristanišče na več koncesijskih območij in prodati Luko Nemcem. A tega ne bomo dovolili," je odločen Jovičič.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v študiji o drugem tiru Koper-Divača ugotovil, da bi bila gradnja v luči negotove prihodnje rasti prometa v Luki Koper trenutno preveč tvegana. Ker nobena izvedljiva možnost javno-zasebnega partnerstva pri projektu tega tveganja ne odpravlja, bi bilo treba po mnenju OECD najti alternativno rešitev z nižjimi stroški - OECD je predlagala izgradnjo zalednega terminala.

Slovenski državni holding (SDH) je v petek zahteval razširitev skupščine Luke Koper z imenovanjem Sorgenfreia, Lipolta in Boštjančiča, ki bi v nadzornem svetu zamenjali zdajšnjo predsednico nadzornikov Alenko Žnidaršič Kranjc ter člana Andreja Šercerja in Elen Twrdy.

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je za TV Slovenija dejal, da se bo nadzorni svet Luke Koper še naprej ukvarjal s poslovanjem družbe, projekt drugega tira pa da ni njegovi domeni. Sorgenfrei je svetoval mnogim pristaniščem in je strokovnjak tako za operativo kot komercialo, je dejal Jazbec. Glede Sorgenfreievega delovanja v Hamburgu pa je povedal, da so v SDH v nominacijskem postopku testirali morebiten konflikt interesov in ga niso zaznali - tako menijo, da bo Sorgenfrei deloval izključno v korist Luke Koper. O bojazni, da bo družba prodana, je dejal, da je Luka Koper opredeljena kot strateška naložba in da bo tako tudi ostalo.

V SDH so v petkovem sporočilu predlog utemeljili s tem, da prihodnje poslovanje skladno s strateškim poslovnim načrtom 2016-2020 zahteva sestavo nadzornega sveta, ki bo prilagojena novim razmeram in ambiciozno zastavljenim ciljem.

"Družba namreč vstopa v nove in obširne investicijske cikle, čakajo jo resni izzivi glede na globalne trende v ladijski logistiki, družba bo morala poiskati tudi odgovore na izzive, ki prihajajo s strani konkurenčnih pristanišč," so navedli v SDH.

V SDH so zagotovili, da delna prenova nadzornega sveta Luke Koper ne pomeni nezaupanja v delo uprave pod vodstvom Dragomirja Matića.