profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jazbec dogajanje v Luki Koper označil za "poulično mitingaštvo iz časov Slobodana Miloševića"

Deli na:
Jazbec dogajanje v Luki Koper označil za "poulično mitingaštvo iz časov Slobodana Miloševića"

Foto: Bobo

Uprava Luke Koper bo škodo zaradi blokade pristanišča lahko ocenila na podlagi prejetih zahtevkov strank, pravi pa, da še ima njihovo zaupanje in da poslovni cilji niso ogroženi. Odgovornost za stanje vali na predstavnike države, medtem ko predsednik uprave SDH v odstopu Marko Jazbec s prstom kaže na upravo in predsednico nadzornega sveta.

Kot je na današnji seji komisije DZ za nadzor javnih financ dejala članica uprave Luke Koper Irena Vincek, je odgovornost za dogajanje v Luki Koper in povzročeno škodo "na strani tistih, ki so povzročili dogajanja z zavajanjem, napakami, lažmi in vodenjem skritih postopkov in aktivnosti".

Ministrstvu za infrastrukturo očita, da je vseskozi zanikalo, da bi načrtovalo spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča, nato pa je gradivo ministrstva razkrilo, da načrtuje spremembo koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe.

Zaposleni dela niso ustavili zaradi ekonomskih ali socialnih zahtev do družbe, ampak so imeli zahteve do predstavnikov vlade, "pri čemer jim vodstvo družbe ni moglo pomagati", je dejala Vincekova. Razmere v pristanišču so po njenih besedah napete že dlje časa, saj da so razočarani nad neodzivnostjo države - med drugim že dlje časa čakajo na soglasja, da bi lahko zgradili dodatne vhode v luko.

Zamude so po torkovem dogovoru in začetku polnega obratovanja skoraj v celoti nadoknadili, največ težav je s pretočnostjo železniškega dela. Ladje, ki so se namenile v Trst, se bodo v Koper vrnile, je zagotovila članica uprave.

Škodo zaradi zaustavitve del bodo lahko ocenili na podlagi prejetih zahtevkov strank, kar bi lahko trajalo od tri do šest mesecev. Stranke so sicer redno obveščali in, kot je dejala Vinckova, zaupanje ključnih strank ni pod vprašajem. Nobena ladja tudi ni priglasila stojnine, tako da neposrednih stroškov iz tega naslova ne bo.

Plačilo morebitne škode bodo urejali po posameznih primerih odškodninskih zahtevkov, so se pa nekatere stranke že strinjale, da gre za primer višje sile, je dejala Vinckova in dodala, da v takšnih primerih, če se zamude odpravijo v doglednem času, večjih težav ni pričakovati. Zaenkrat ni ogrožena realizacija plana za letos in tako tudi ne izplačilo dividend.

Jazbec, ki je govoril v osebnem imenu, ne kot predsednik uprave SDH (mandat mu po odstopu preneha 14. julija), je dejal, da je korporativno upravljanje v Luki Koper pod to upravo in predsednico nadzornega sveta "pri -273 stopinjah, na absolutni ničli temperaturne lestvice".

"Luke Koper ne vodi uprava kot organ vodenja, še manj jo nadzira predsednica nadzornega sveta z zgolj navideznim kompleksom Ivane Orleanske, njeni cilji pa so izključno osebnofinančni in izrazito politični - torej rušenje g. Cerarja in njegove vlade," je dejal Jazbec.

"Luko Koper obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezavi z nekaterimi sindikalnimi voditelji skozi fasado domnevno pristnega delavsko-ljudskega upora proti nam, t.i. plenilcem iz Ljubljane," je dodal.

Po njegovih besedah ne gre za 603 delavce, ki so blokirali Luko, in narobe bi bilo, če bi izgubili delo, saj da so samo "živi ščit partikularnih, osebnih, pridobitniških interesov konkretnih posameznikov in združb".

O vlogi politike ni želel reči nič, je pa dejal, da bi njegovo mnenje "zarezalo v ušesa". "Šlo je za z luškim denarjem financirano ter medijsko in 'spinovsko' podprto poulično mitingaštvo iz časov Slobodana Miloševića," je dejal Jazbec. Dodal je, da Primorska ni vstala za Cimos, Tomos, Delamaris, Hotele Bernardin, Primorje, MIP, Kraški zidar in druge.

Škodo bi po njegovem mnenju morali plačati organizatorji "takoimenovanega spontanega upora", celotna uprava Luke ter vsaj še prva nadzornica in delavski predstavniki v nadzornem svetu.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je povedal, da v Luko ali iz nje ni prišlo od 150 do 200 vlakov in da bo odpravljanje posledic trajalo okoli 30 dni, stroški pa so ocenjeni na skupno dva milijona evrov. O tem, kako škodo pokriti, se bodo dogovorili v dobro obeh družb, je dejal in dodal, da so tudi ob žledu pokrili odškodnine strankam, da bi ohranili dobre odnose.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je pozdravil dogovor uprave in delavcev, da je delovni proces ponovno v celoti vzpostavljen. Opozoril pa je, da je prišlo do zmanjšanja ugleda Luke Koper in celotnega slovenskega gospodarstva.

Dejal je, da uprava solidarno odgovarja za škodo, ki je nastala zaradi kršitve njihovih nalog, razen če dokažejo, da so pošteno in vestno izpolnjevali svoje dolžnosti. Za škodo poslovnim partnerjem pa je odgovorna družba, je dodal.