pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Javno zdravstvo: zlata jama dobaviteljev

Deli na:
Javno zdravstvo: zlata jama dobaviteljev

Foto: Bobo

Slapovi denarja so se leta stekali v žepe lastnika celjskega podjetja Mollier – Romana Šumaka iz Ljubečne pri Celju. Pred dvema tednoma umrli Šumak je bil znan kot velik dobavitelj operacijskih miz, ginekoloških stolov in postelj, hematoloških analizatorjev, zobozdravstvenih stolov, postelj za prevoz pacientov. Mollier opremo tudi servisira in namešča.

V zadnjih 13 letih se je na račun Šumakove družbe steklo kar 46 milijonov evrov iz javnega zdravstva oziroma državnih institucij s tega področja, največ od ministrstva za zdravje (13,3 milijona evrov), Splošne bolnišnice Celje (pet milijonov), UKC Ljubljana (3,5 milijona), Republike Slovenije (2,4 milijona), UKC Maribor (1,8 milijona) in Splošne bolnišnice Novo mesto (1,8 milijona). Roman Šumak je bil z Rozalijo Šumak lastnik 315 kvadratnih metrov velike hiše v Ljubečni, prihodki njegove firme Mollier pa vztrajno naraščajo, lani so znašali 6,3 milijona evrov, pri čemer je bilo prenesenega čistega dobička kar dva milijona evrov.

Med podjetji, ki služijo milijone od javnega zdravstvenega sektorja, je tudi trzinska družba Medica, d. o. o. v lasti Aleša Njegovana iz Podljubelja. Pri njej bode v oči, da je bila do pred tremi leti v lasti znanega zdravstvenega zaslužkarja Tomislava Jukića, ki mu milijoni iz javnega zdravstva kar ne nehajo pritekati. Njegov lastniški naslednik Njegovan s firmo Medica ustvarja lep čisti dobiček, v zadnjih petih letih ga je bilo okoli 400 tisoč evrov. Seveda je to skromno v primerjavi z Jukićevim podjetjem Cardio Medical, ki je imelo zgolj v zadnjih dveh letih od poslov z javnim zdravstvom skoraj dva milijona evrov dobička, prenesenega dobička pa je 7,8 milijona evrov.

Dobičkonosno je tudi podjetje Medicotehna v lasti Vojka in Irene Zakrajšek iz Ljubljane. To je v zadnjih 13 letih javnemu zdravstvu dobavilo za 16 milijonov evrov koncentratorjev, prenosnih jeklenk za kisik, ventilatorskih mask, pulznih oksimetrov … Prihodki se v zadnjih letih na letni ravni gibajo med 1,7 in 1,4 milijona evrov, čisti dobiček pa med 160 in 280 tisoč evrov na leto, v zadnjih petih letih ga je bilo več kot milijon evrov.

Toda tudi to je malo v primerjavi z družbo Pulmodata iz Radomelj, ki je specializirana za prodajo medicinskih aparatov in opreme za pulmologijo (ventilatorji za umetno predihavanje pljuč, aparati za vzdrževanje stalnega pritiska v dihalnih poteh, merilci pretoka zraka, aspiratorji …). V zadnjih 13 letih so od ustanov javnega zdravstva prejeli 27,5 milijona evrov, od tega največ od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (11,5 milijona evrov), UKC Ljubljana (4,8 milijona evrov), Univerzitetne klinike Golnik (1,9 milijona), UKC Maribor (1,1 milijona) in Splošne bolnišnice Novo mesto (en milijon evrov).

Že smo pri kranjskem podjetju Dipros, ki trguje z medicinskimi pripomočki, od česar je od leta 2003 iz javnega zdravstva prejelo 9,2 milijona evrov. Lastnica Jarmila Melinec prodaja opremo za medicinsko diagnostiko, medicinske pripomočke in potrošni material. Družba s petimi zaposlenimi ima čiste prihodke v višini okoli milijona evrov na leto, pri čemer je Melinčeva v zadnjih petih letih pobasala skoraj pol milijona evrov čistega dobička.