stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jašovič: Vložek NLB v Stožice je varen

Deli na:

Rezultati stresnih testov za NLB so bili pričakovani, je v pogovoru za nocojšnjo oddajo TV Slovenija Odmevi pojasnil predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič.

Rezultati stresnih testov za NLB so bili pričakovani, je v pogovoru za nocojšnjo oddajo TV Slovenija Odmevi pojasnil predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič.

"Na našo banko učinek ni bil tako močan, da bi bilo to lahko zaskrbljujoče, in v skladu s profilom tveganosti banke nas ne preseneča," je dejal Jašovič. Opozoril je tudi, da je šla NLB "v to vajo z zelo nizkim temeljnim kapitalom".

Po danes objavljenih rezultatih stresnih testov naj bi se temeljni kapital (Tier 1) NLB s 7,5 odstotka s konca 2009 do konca 2011 po najslabšem scenariju zmanjšal na 6,3 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke nad količnikom, predpisanim za NLB.

V NLB se po Jašovičevih besedah zavedajo, da je kopica konkurentov dobila višjo oceno. Zato že več kot pol leta predlagajo dokapitalizacijo banke. NLB bi po Jašovičevih besedah dodatni kapital prinesel večjo stabilnost. Poleg nove regulative sta med razlogi za kapitalsko krepitev po Jašovičevem prepričanju še dejstvi, da je banka v preteklosti financirala širitev skupine z dolžniškimi instrumenti ter da je finančno-gospodarska kriza poslabšala kreditni portfelj, za kar so bile potrebne dodatne slabitve.

Kot je pojasnil, pa nekaj napak izhaja tudi iz slabega upravljanja s kreditnim portfeljem. Vendar, kot je poudaril prvi mož največje slovenske banke, varnost varčevalcev v NLB ni vprašanje. Prepričan je tudi, da so ustrezno zavarovali tveganje v projektu Stožice, potem ko je NLB skupaj s konzorcijem bank podjetju Grep, ki gradi Stožice, ta teden odobrila 115 milijonov evrov posojila.

Vodstvo banke je v začetku tedna predlagalo dokapitalizacijo v višini 400 milijonov evrov, možnosti za njeno izvedbo pa je po Jašovičevih besedah več - od tega, da obstoječa ključna lastnika vložita denar, do tega, da se povabi nove lastnike, ki bi imeli zaupanje v novo strategijo skupine NLB. "Seveda pa je tudi alternativa, da se prilagodiš kapitalu, ki ga imaš na voljo," je dejal. Banka mora biti v načelu dobičkonosna in mi računamo, da NLB to bo, je še menil Jašovič.