Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Tožba vsebinsko zlagana, odločitev sodišča pa samoumevna

Deli na:
Janša: Tožba vsebinsko zlagana, odločitev sodišča pa samoumevna

Foto: Bobo

Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na odločitev sodišča v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora zapisal, da je "tožba za odvzem mojega premoženja oziroma doma moji družini vsebinsko zlagana, formalno pa brezpredmetna". Odločitev sodišča, ki je zavrnilo vpis zaznamb države na njegovem premoženju, je po njegovih besedah samoumevna.

"Vrednost mojega premoženja, če odštejem dediščino, je manjša od tretjine prihodkov, ki sem jih zaslužil zgolj preko rednega delovnega razmerja (brez avtorskih honorarjev)," je pojasnil.

Kot je navedel Janša, zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki je po njegovi oceni neustaven, izrecno določa, da mora biti finančna preiskava končana najkasneje v 18 mesecih, v tem roku mora tožilstvo vložiti tožbo ali pa preiskavo zavreči.

"Ta rok je v mojem primeru potekel že spomladi leta 2015, natančneje 14. aprila 2015. Takrat sem se na tajno finančno preiskavo tudi javno odzval," je spomnil Janša in navedel članek na spletni strani tednika Demokracija. Že prej pa se je odzval na očitke Komisije za preprečevanje korupcije, pri čemer je navedel magnetogram izredne seje DZ 26. februarja 2013.

Poudaril je, da so roki v pravosodju pomembni, in dodal, da je v njegovem primeru tožilstvo "zamudilo" z vložitvijo tožbe več kot dve leti. Kot je zapisal, trdijo, da zanje izrecno predpisan rok v zakonu ne velja. Takšna razlaga bi po njegovih besedah pomenila, da lahko tožbo vložijo tudi pet, 10 ali 15 let po končani preiskavi, kar je označil za absurd.

Tožilstvo pod vodstvom Zvonka Fišerja je dve leti "zamujalo" z vložitvijo tožbe zato, da bi javni del postopka (sojenje) čimbolj približalo naslednjim volitvam in da bi ponovilo "tepihovanje" iz procesa Patria, ko se je vsaka faza predkazenskega in kazenskega postopka začela tik pred volitvami, je prepričan prvak SDS. Sodstvo pod taktirko Damijana Florjančiča po Janševih besedah igra enako igro, saj gre za izbranca predhodnika Branka Masleše.

"Namesto da bi dve leti zamujeno in vsebinsko zlagano tožbo zavrglo, jo je sprejelo v postopek in mi jo skušalo vročiti. Vročitvi se seveda nisem izogibal (tako kot Fišer ali Zalar v kazenskem postopku), ampak sem okuženo pošiljko zavrnil. Zato ta ni bila vročena, kot številni mediji napačno poročajo. Je pa sodišče razglasilo "fikcijo" vročitve, zato lahko seveda s farso nadaljujejo. Vendar brez mene," je zapisal Janša.

Po njegovem mnenju bo tožba v vsakem primeru na eni od višjih stopenj padla. "Vsi tisti, ki to berete in tolerirate takšno zlorabo prava, pa boste skorumpiranim in/ali nesposobnim tožilcem in sodnikom plačevali visoke zamudne obresti, ko bo prišlo do odškodninskih tožb," je zapisal. "Če bodo torej tovariši tožilci zakonske roke s pomočjo krivosodja samovoljno prikrajali predvolilnim časom in opravilom, bodo pri takem ravnanju ostali sami in zanj nekoč tudi odgovarjali pred ljudstvom, v imenu katerega se danes norčujejo iz vladavine prava," je še dodal.

Zoper prvaka SDS na Okrožnem sodišču v Ljubljani teče postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini skoraj 400.000 evrov. Tožilstvo zahteva, da se Janši odvzame več nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hišo in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil in drugo premoženje v vrednosti 53.415 evrov.

Je pa Janša uspelo preprečiti vpis zaznamb države na svojem premoženju, kar pomeni, da bo lahko do pravnomočne sodbe v tožbenem zahtevku, ki bi se lahko vlekel več let, prosto razpolagal s svojim premoženjem.