Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša svari, da vojske skoraj nimamo več: Kaj pa, če se bo kaj zgodilo?

Deli na:
Janša svari, da vojske skoraj nimamo več: Kaj pa, če se bo kaj zgodilo?

Foto: Bobo

Parlamentarni odbor za obrambo se je včeraj lotil razprave o prodaji protioklepnih sistemov.

A ministrstvo za obrambo in slovenska vojska nista zmogla zagotoviti udeležbe, posledično pa poslanci iz vrst koalicije o zadevi niso želeli razpravljati. Tako je ostalo pri nesklepčnosti, pojasnila ministrstva bodo prosili pisno.

Predsednik odbora Žan Mahnič (SDS) je nujno sejo odbora sklical v nekaj urah in tik pred parlamentarnimi počitnicami. K temu ga je spodbudil dopis, ki ga je opozoril na javno zbiranje ponudb za prodajo protioklepnih sistemov in opreme Factoria, Fagot, Metis ter raket Factoria 9M111M.

Na seji je želel dobiti pojasnila o tem, zakaj ministrstvo prodaja te sisteme, kakšne posledice bo imela prodaja na ognjeno moč Slovenske vojske in do kdaj bo ministrstvo za obrambo zagotovilo nadomestno opreme.

Ker pa se seje ni udeležil prav noben predstavnik ministrstva ali Slovenske vojske, posledično pa so člani DeSUS in SD sejo obstruirali, saj o tem niso želeli razpravljati brez pojasnil pristojnih, je odbor sejo končal nesklepčen. Mahnič pa je napovedal, da bo ministrstvu poslal dopis, naj pojasnila za odbor pripravi do 28. julija.



Ministrstvo za obrambo je razpis sicer objavilo pred tednom dni, ponudbe pa bodo zbirali do sredine septembra. Kot je na seji odbora dejal nekdanji minister za obrambo in prvak SDS Janez Janša, bodejo v oči "smešno nizke cene", po katerih ministrstvo prodaja sicer resda zastarele, a še uporabne raketne sisteme. "Za otroške igrice, ki simulirajo uporabo orožij, morate plačati več, kot zahteva ministrstvo za še uporabno orožje," je opozoril.

Cene za rakete namreč v razpisu dosegajo 100 evrov na kos, lanserji 200 evrov, najcenejša pripadajoča oprema pa stane pičla dva evra za kos. Trenažerji dosegajo ceno po 10 evrov na kos, simulatorja pa po 25 evrov.

Janša se je ob tem še spomnil, da so sisteme, za katere je poslanec DeSUS Franc Jurša preden je zapustil sejo dejal, da so stari več kot 30 let in že desetletje niso več v uporabi, le stežka pridobili.

"Če se raketam izteka rok uporabe, naj slovenska vojska na teh lanserjih vsaj usposobi sto strelcev," je predlagal Janša in se ob navedbah, da bo vojska, ki je že skoraj nimamo več, ostala še brez ognjene moči, obregnil tudi ob manjkajočo ministrico, državnega sekretarja in načelnika generalštaba Slovenske vojske. "Kaj pa, če se bo kaj zgodilo?" se je vprašaj in pikro pripomnil, da vlada napoveduje enostransko uveljavitev arbitražne razsodbe.