nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Slovenska pomlad bo živa, dokler bo živa samostojna slovenska država

Deli na:
Janša: Slovenska pomlad bo živa, dokler bo živa samostojna slovenska država

Foto: Twitter

Po državi se vrstijo slovesnosti ob dnevu državnosti. Predsednik SDS Janez Janša je bil slavnostni govornik na proslavi občine Ivančna Gorica na Polževem, kjer je poudaril, da je zanj "slovenska pomlad še vedno živa in bo živa toliko časa, dokler bo živa samostojna slovenska država".

Pred 25 leti smo Slovenci po Janševih besedah živeli čas slovenske pomladi in osamosvojitve. "Nek čas, ki je sveti čas, ki predstavlja vrednostno središče Slovencev, nek čas, ki nas kot narod združuje, ki nas ne ločuje, nek čas, za katerega združevalni učinek imamo empirični dokaz v rezultatu plebiscita," je povedal prvak SDS.

Ta enotnost je po njegovih besedah prekrila politične razlike, razcepljenost slovenske politike, ki je bila takrat ravno tako razcepljena, kot je danes. "In ta enotnost je konstituirala ta zgodovinski trenutek, ki smo ga Slovenci izkoristili za to, da imamo samostojno državo. Če tega zgodovinskega trenutka ne bi bilo, je vprašanje, kateri prihodnji rodovi bi bili deležni podobne milosti. Kot sedaj kaže, bi najbrž na to še dolgo čakali," je poudaril Janša.

V nadaljevanju govora je Janša pokomentiral tudi prihodnost Evropske unije po britanskem referendumu o izstopu iz EU. Prepričan je, da imamo zaradi odločitve Britancev tudi pri nas razloge za skrb. "To ima lahko efekt domin, če ne bo hitrega, treznega, odločnega in modrega ravnanja evropske politike," je opozoril.

Po mnenju predsednika SDS bo naslednje razvrščanje znotraj EU potekalo na osnovi gospodarske moči. "Zato ni nobenega razloga, da se še naprej odlaša z reformami, ki so nujne za to, da se slovensko gospodarstvo resno postavi na noge, da se ga razbremeni, da se ustvari nova delovna mesta," je poudaril in kot drugo prioriteto navedel, da v teh turbulentnih časih nazaj postavimo Slovensko vojsko.

Ob koncu nagovora pa je predsednik Janez Janša dejal, da se bo morda sedaj pokazalo, da znamo Slovenci stopiti skupaj takrat, ko se počutimo ogroženi od zunaj. "Sedaj ta čas prihaja in upam, da bo ta pritisk deloval v pozitivni smeri.