Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Poti nazaj ne bo

Deli na:

Referendum o arbitražnem sporazumu je po besedah predsednika SDS Janeza Janše izhod v sili in skrajna možnost, da se preprečijo škodljive posledice za državo. "Če bo potrjen, poti nazaj ni, ne mi ne prihodnji rodovi ne bomo mogli ničesar narediti," je dejal na javni tribuni SDS v Polhovem Gradcu.

Referendum o arbitražnem sporazumu je po besedah predsednika SDS Janeza Janše izhod v sili in skrajna možnost, da se preprečijo škodljive posledice za državo. "Če bo potrjen, poti nazaj ni, ne mi ne prihodnji rodovi ne bomo mogli ničesar narediti," je dejal na javni tribuni SDS v Polhovem Gradcu.

Na referendumu 6. junija bomo po Janševih besedah odločali o najpomembnejši stvari po plebiscitu, edinem še nerešenem vprašanju naše državnosti. Kot je poudaril, je bila Slovenija po drugi svetovni vojni ozemeljsko prikrajšana, kljub vsemu pa je dobila del obale in teritorialni izhod v mednarodne vode. Hrvaška tega najprej ni zanikala, nato pa je začela postavljati ozemeljske zahteve. "Naenkrat je nastal problem tam, kjer ga prej ni bilo in ga tudi ne bi smelo biti," je dejal.

Potrditev arbitražnega sporazuma bi odločanje o naši pravici do teritorialnega izhoda na odprto morje prepustila arbitraži. Oblika tega načina reševanja sporov sicer ni sporna, sporno je tisto, kar v sporazumu piše, pravi Janša. V njem je namreč po njegovih besedah zapisano, da Slovenija ne more obdržati tega, kar ji danes pripada.

Opozoril je, da bodo arbitri mejo na morju in kopnem določili po mednarodnem pravu, ki ima svoja pravila. V našem primeru bi se mejna črta med Slovenijo in Hrvaško povlekla od zadnje razmejitve na kopnem proti morju. Meja po Piranskem zalivu pa bi se potegnila tako, da bi bila približno enako oddaljena od obale obeh držav, kar pomeni, da nikoli ne bo dosegla mednarodnih voda.

V arbitražnem sporazumu piše, da bodo arbitri mejo na kopnem določili po mednarodnem pravu, torej po katastrskih mejah, kar bo Slovenijo oškodovalo. Arbitri namreč ne bodo hodili po terenu in ugotavljali, kakšna je bila meja na dan osamosvojitve, ampak bodo upoštevali katastrsko mejo, je prepričan Janša. Tako se meja na morju ne bo končala v mednarodnih vodah. Če bi se, namreč po Janševem mnenju v arbitražni sporazum ne bi bilo treba zapisati, da bodo arbitri določili stik Slovenije z mednarodnimi vodami.

Sporazum tako po Janševih besedah onemogoča arbitražnemu sodišču, da bi Sloveniji prineslo tisto, kar že ima. Stik Slovenije z mednarodnimi vodami bo tako predstavljala le služnostna pot skozi hrvaške vode.

Referendum je sicer po Janševih besedah izhod v sili in skrajna možnost, da se prepreči škodljive posledice za Slovenijo. "Če bo sporazum sprejet, bo sprejet nepovratno, zato je edina možnost, če hočemo preprečiti škodljive posledice, da glasujemo proti," je poudaril Janša in navzoče pozval k udeležbi, saj kaže, da bo izid referenduma tesen.