Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Nimam iluzij, da tisto, kar jaz kje povem, pride do ljudi

Deli na:
Janša: Nimam iluzij, da tisto, kar jaz kje povem, pride do ljudi

Foto: Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša je v odzivu na predsedniške volitve poudaril, da je stranka ustvarila boljši rezultat od napovedi.

Za slednje so po njegovi oceni krivi tudi sami, ker so pozno vstopili v kampanjo. Izpostavil je tudi problem nizke udeležbe. Med kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem, ne vidi razlike.

Strankina predsedniška kandidatka Romana Tomc je zasedla tretje mesto z okoli 14 odstotki glasov. "Vsa čast naši kandidatki, ki se je dobro borila in skušala v to kampanjo vnesti veliko vsebine, kar ni bil predviden okvir. Hvala tudi vsem volivcem, ki so vsebino prepoznali," je v prvem odzivu dejal Janša.

Dotaknil se je nizke volilne udeležbe, ki je po njegovih besedah problem na vseh volitvah. Tudi zadnje parlamentarne volitve so šle z udeležbo le malo čez polovico. "Teoretiki pravijo, če je volilna udeležba pod polovico, potem je vprašanje, ali ima tista država sploh delujočo demokracijo," je dodal prvak SDS.

Sam vidi problem v tem, da ljudje sploh ne verjamejo, da tisti, ki na volitvah sodelujejo, nato tudi odločajo. To je po njegovi oceni glavni vsebinski vzrok za nizko udeležbo, kar je kritično, a se tega po Janševih besedah v javnem diskurzu ne izpostavlja, ker nekaterim to odgovarja.



"Če bi tisti, ki zmaga na volitvah in sestavi vlado ali je izvoljen za predsednika, dejansko odločal, potem pranja milijarde evrov v naši največji banki ne bi moglo biti brez posledic," je poudaril.

To, da je aktualni predsednik Borut Pahor kljub opozorilom tako z desne kot z leve strani uspel, vidi v tem, da ta opozorila v osrednjih medijih sploh ne odmevajo. "Nimam iluzij, da tisto, kar jaz kje povem, pride do ljudi. Če nek škandal, ki v svetovnem merilu nima primerjave - pranje ogromne količine denarja za največjega sponzorja terorizma - nima odmeva v javnosti, ga tudi neko pismo ali opozorilo ne moreta imeti," je dodal.

V drugi krog predsedniških volitev se je poleg Pahorja uvrstil še Marjan Šarec, morebitne podpore kateremu od njiju v drugem krogu pa Janša še ni želel napovedovati. "Smo pa v zagati. V demokraciji je zelo težko reči, ne pojdite na volitve, ker ni izbire, smo pa zdaj blizu tega," je ocenil.

"Dejstvo je, da je v drugi krog organizatorjem vseh teh projektov uspelo spraviti dva kandidata, med katerima osebno ne vidim razlike. Zagotovo bo kdo izmed naših volivcev to razliko prepoznal, se pa bojim, da bo udeležba zelo nizka in bo novi predsednik izvoljen z manj kot 25 ali celo manj kot 20 odstotki glasov vseh volivcev," je še dejal Janša.