GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Nagradili so človeka, ki je pomagal ukrasti volitve

Deli na:
Janša: Nagradili so človeka, ki je pomagal ukrasti volitve

Foto: Primož Lavre

Državni zbor je včeraj vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča imenoval za novega predsednika vrhovnega sodišča.

Za njegovo imenovanje je glasovalo 48 poslank in poslancev, proti pa jih je bilo 13. Florjančič bo na mestu vodje vrhovnega sodišča za predvidoma šest let nadomestil Branka Maslešo.

Za Florjančičevo imenovanje so glasovali poslanci koalicije ter del poslancev ZL, proti pa poslanci SDS. Poslanci NSi, poslanca manjšin ter del poslancev ZL so se glasovanja vzdržali.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je pred glasovanjem povedal, da se je Florjančiča odločil predlagati, ker ima za sabo več kot 30 let sodniške prakse na vseh sodnih stopnjah, kot vodja Okrožnega sodišča v Kopru je opravljal tudi naloge sodne uprave.

Florjančič je po besedah ministra v kandidacijskem postopku pisno in ustno predstavil celovit program in vizijo delovanja najvišjega sodišča v državi. Kandidat se zaveda tako pomanjkljivosti kot izzivov, s katerimi se sooča vrhovno sodišče, ter poudarja, da se bo zavzemal za preglednost sodstva in dvig kakovosti njegovega delovanja, je predlog utemeljil Klemenčič. "Na podlagi njegovega preteklega dela in predstavljene strategije lahko sklepam, da gre za kandidata s potrebno strokovno in osebno integriteto za vodenje najvišjega sodišča v državi," je dodal.

Klemenčič je pred poslanci včeraj izrazil upanje, da je zadnji minister za pravosodje, ki bo v tej vlogi in na ta način stal v DZ ter da bo Florjančič zadnji vodja vrhovnega sodišča, ki bo izvoljen na ta način. "Slovenija je namreč edina država v Evropi, kjer mora kandidat za vodjo vrhovnega sodišča trikrat po politično zaupnico v DZ - ob izvolitvi za sodnika, ob imenovanju za vrhovnega sodnika in ob izvolitvi za predsednika vrhovnega sodišča. Zato boste že v naslednjih mesecih z vlade dobili predlog za spremembo tega ostanka skupščinskega sistema," je napovedal Klemenčič.



Med poslanskimi skupinami so mnenje o kandidatu predstavili le v SDS. Franc Breznik je napovedal, da Florjančiča ne bodo podprli, saj da bo njegovo imenovanje pomenilo le nadaljevanje dosedanje politike vodenja vrhovnega sodišča, kar je tudi ponazoril z besedami: Po Titu Tito, po Masleši Florjančič.

Florjančičeva statistika po oceni Breznika kot sodnika vrhovnega sodišča ni takšna, "da bi vzbujal empatijo in karakteristike, s katerimi bi lahko vodil sodišče v smeri prenove in modernizacije sodišč". Spomnil je, da je bil Florjančič v senatu, ki je v zadevi Patria zavrgel zahtevo za varstvo zakonitosti zoper pozneje na ustavnem sodišču razveljavljeno obsodilno sodbo, s čimer je po prepričanju SDS kršil človekove pravice.

Po besedah Janeza Janše (SDS) se z včerajšnjim imenovanjem podeljuje nagrada človeku, ki je pomagal ukrasti volitve. Imenovanje po njegovem prepričanju ni legitimno, "je pa dokazljivo koruptivno".

Janša: Take sodnike sami imejte. Naj sodijo vam, mi tega imenovanja ne priznavamo, ni legitimno.

Janša je nadaljeval: "Na čelo vrhovnega sodišča, rednega sodstva se je imenoval človek, ki je izrekel zadnjo smrtno kazen v bivši Jugoslaviji, človek, ki je odobraval agresijo na Slovenijo in človek, ki je sodno potrjeval nezakonite ogabne umore na meji med Slovenijo in Italijo. Civilistov."

Klemenčič je na to odgovoril, da v SDS o Florjančiču dejansko niso našli nič, "razen to, da je sodeloval v senatu v zadevi Patria, pri čemer pa niti ne veste, kako je glasoval". "Če je to vse, kar ste lahko našli o njem ob vsej vaši nesporno precej sposobni obveščevalni službi, potem je odličen kandidat," je dodal. Glede očitkov o kršenju človekovih pravic pa je dejal, da v Sloveniji, verjetno pa tudi v Evropi, ni sodnika, ki ne bi imel razveljavljene kakšne odločbe.

Franc Trček (ZL) pa je dejal, da je včerajšnja razprava še en dokaz, da politiki nimajo kaj razpravljati in odločati o rednem sodstvu.