profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Kučan se spreneveda glede razorožitve

Deli na:
Janša: Kučan se spreneveda glede razorožitve

Foto: Bobo

Odbor za obrambo je na zahtevo SDS včeraj razpravljal o odgovornosti bivšega predsednika Milana Kučana in drugih za razorožitev TO maja 1990. Ker so poslanci koalicije razpravo obstruirali, so o tem večinoma razpravljali poslanci SDS, ki so menili, da je Kučan odgovoren, ker da je odlašal z izdajo ukaza, naj TO orožja ne predaja JLA.

V SDS so po besedah Franca Breznika razpravo o zahtevali na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je zoper Kučana vložilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). V njej mu očitajo veleizdajo in sabotažo, ker da je kot takratni predsednik predsedstva republike odlašal z izdajo ukaza, naj Teritorialna obramba (TO) orožja ne predaja Jugoslovanski ljudski armadi (JLA).

15. maja 1990 so beograjske oblasti izdale ukaz, da mora TO orožje predati JLA, Kučan pa je po besedah Breznika potreboval kar tri dni, to je do 18. maja popoldne, da je izdal ukaz, naj TO tega ne naredi. V tem času pa je TO že izgubil 80 odstotkov oborožitve. Pri tem Breznik ne verjame Kučanu, da je bil o ukazu o razorožitvi obveščen šele 17. maja, ker naj bi ga pred tem zavajali z napačnimi informacijami.

Takratni obrambni minister Janez Janša (SDS) je ocenil, da se Kučan - ta je svojo navzočnost na seji opravičil - spreneveda. Po besedah Janše je bilo predsedstvo o ukazu za razorožitev obveščeno s strani več pokrajinskih odborov TO in to že kmalu po izdaji ukaza. Na dogajanje so Kučana na kriznem sestanku 16. maja opozorili tudi sami, pravi Janša, a jim je Kučan zagotavljal, da o razoroževanju ne ve nič.

Predsednik VSO Aleš Hojs se je dotaknil izjave Vojnih veteranov '91, katerih del je tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo, da TO maja 1990 ni bil razorožen. Hojs se je vprašal, "kdo je tu nor", in opozoril, da ima zveza veteranov tudi na spletni strani že več let zapisano, da je šlo maja 1990 za razorožitev.

Anton Krkovič, ki je dal pobudo za ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), je na odboru izrazil prepričanje, da bi lahko razorožitev usodno vplivala na procese osamosvajanja.

"Zastonj bi namreč bilo ne vem koliko referendumov za osamosvojitev, če odločitve ne bi mogli braniti z realno silo," je dejal. Da se je lahko Slovenija branila, je po njegovem mnenju zaslužen MNSZ, v okviru katerega je nastajajoča država začela oboroževati lastne sile. Da je MSNZ takrat odigral pomembno vlogo, je ocenil tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman. Strinja se tudi, da je bil TO maja 1990 razorožen.

Jožefa Horvata (NSi) pa čudijo in žalostijo navedbe Vojnih veteranov '91, da MSNZ ni bil ustanovljen 17. maja 1990, ko je Krkovič podal pobudo za njegovo ustanovitev. Po besedah Horvata je dan, ko je bil ustanovljen MSNZ, zanj svet dan, Krkovič pa bo zanj vedno ostal prvi načelnik MSNZ.

Odbor razprave včeraj ni zaključil, saj želi prihodnjič na sejo povabiti tudi tiste, ki so prepričani, da maja 1990 ni šlo za razorožitev TO. Tako tudi ni glasoval o predlaganih sklepih.

Na seji včeraj niso sodelovali poslanci koalicije, ki so že na začetku napovedali obstrukcijo. Prepričani so, da odbor za obrambo ni delovno telo, ki bi lahko razpravljalo o tovrstnih temah, ter tudi, da se je treba usmeriti v prihodnost.

Predsednik odbora Žan Mahnič (SDS) je takšne očitke zavrnil in dejal, da tematiko obravnavajo kot zainteresirano delovno telo, "ki pa lahko razpravlja o čemer koli".