sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša in Bavčar skupaj obujata spomine ob obletnici odhoda JLA iz Slovenije

Deli na:
Janša in Bavčar skupaj obujata spomine ob obletnici odhoda JLA iz Slovenije

Foto: Bobo

Združenje VSO ob petindvajsetiobletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pripravlja pogovorno omizje, na katerem bodo obujali spomine takratni obrambni minister Janez Janša, takratni notranji minister Igor Bavčar, takratni poveljnik specialne brigade Moris Tone Krkovič in dr. Vojko Obrulj, poveljnik policijsko-vojaške enote za varovanje v Morisu leta 1991.

Pogovor bo potekal danes popoldne ob 18. uri v BIO hotelu, na Vaganelski cesti 2 v Kopru, moderiral pa ga bo novinar in zgodovinar dr. Jože Možina. »V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) smatramo odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije kot sklepno dejanje osamosvojitve ter dokončen prelom z nekdanjo totalitarno državo in njenimi simboli,« je pod vabilo napisal predsednik VSO Aleš Hojs.

A vendar ob tem ne moremo prezreti vloge Igorja Bavčarja po osamosvojitvi, ko je s tajkunizacijo Istrabenza onečastil samo osamosvojitev.

Foto: Bobo

O Bavčarjevi sporni vlogi je spregovoril tudi intervjuvanec v tokratni številki Reporterja dr. Damir Črnčec, nekdanji direktor Sove in nekdanji predsednik Odbora 2014:

Moje stališče je bilo in je še vedno, da Bavčar, veliki prijatelj predsednika SDS, nima mesta pri graditvi prihodnosti slovenske pomladi. Je pravzaprav nekakšen grobar slovenske pomladi. Ponovno povezovanje njegovega imena z desnim političnim polom je velika zmaga in darilo levi opciji. Znano je, da je bil registrirani sodelavec SDV, in to tudi v času, ko je vodil Odbor za varstvo človekovih pravic leta 1988. Lahko špekuliram: SDV je najprej nekoga zaprla, nato pa organizirala in nadzirala tudi Odbor, ki je zaprte branil. Ko pogledamo strukturo članov vodstva Odbora, ugotovimo, da ima precejšen del članov povezave z vojaško službo ali SDV. Da ne bo pomote, med njimi so tudi posamezniki tipa Alenka Puhar, Drago Demšar in Viktor Blažič, ki jih lahko postavimo ob bok dr. Pučniku.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA