Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša evropskim politikom: Če resnico označimo za populizem, zavajamo sami sebe

Deli na:
Janša evropskim politikom: Če resnico označimo za populizem, zavajamo sami sebe

Foto: sds.si

Problemov ne bomo izbrisali, če bomo druge obmetavali s populisti, je na kongresu Evropske ljudske stranke na Malti poudaril predsednik SDS Janez Janša.

Janša je na kongresu nagovoril politično skupščino EPP, v kateri so tudi številni voditelji evropskih držav, ki oblikujejo politiko Evropske unije. Skupščini predstavil svoj pogled na prihodnost EU po migrantski krizi in brexitu. "Evropa več hitrosti je dejstvo, a ni rešitev. Na dogovorjenih skupnih področjih potrebujemo eno hitrost in jasno odgovornost," pravi

"Kot družina moramo podpirati sestrske stranke na celini in ne pomagati socialistom pri uničevanju le-teh s selektivnim sodstvom, Sorosevim denarjem in nerazumnimi zahtevami, s čimer tvegamo destabilizacijo celotne regije, čemur smo priča sedaj v Makedoniji," je še povedal Janša, ki je v govoru posvaril tudi pred zanašanejm na Turčijo v migrantski krizi: "Svoje meje moramo zaščititi do te točke, da ne bomo več odvisni od dobre volje tretje strani."

Janša se je in se še bo na Malti srečal s številnimi politiki iz skupine EPP,  med drugim s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem in z nekdanjim predsednikom makedonske vlade Nikolo Gruevskim. Predsednika SDS na Malti spremljata tudi evropska poslanca Patricija Šulin in Milan Zver.

Objavljamo prevod Janševega govora:

"Evropska ljudska stranka (EPP) je glavna evropska politična sila. Brez EPP Evrope, kot jo poznamo danes, ne bi bilo. Naša odgovornost za prihodnost Evropske unije in evropske civilizacije je zatorej neizmerna.



Ko se je SDS pred 15-imi leti pridružila EPP, je bila evropska družina v vzponu. Evropa je bila ponovno združena in svobodna. Naše vrednote in program so navdihovali evropske institucije in naše evropske politične partnerje. Sledile so številne zmagovite evropske volitve in EPP je s prepričljivo večino v Svetu EU vodila glavne institucije Evropske unije. Določeno obdobje smo imeli dovolj moči in odločnosti, da smo EU vodili v skladu z našim programom. EPP je tudi sooblikovala uspešen preboj iz zadnje gospodarske in finančne krize. Migrantska kriza je situacijo drastično spremenila. Ni bilo enotnosti niti v EU niti znotraj naše družine. Danes, ko se soočamo s posledicami, je jasno, kdo je imel prav in kdo ne. Ni več EPP tista, ki odločilno oblikuje politike institucij Evropske unije. Ravno nasprotno. Dandanes institucije in velike koalicije vplivajo na politiko EPP. In to ne bo delovalo. Ne deluje. Institucije so dragocene. Potrebujemo jih. Robert Schumann je vedel: Nič se ne zgodi brez ljudi, toda tudi nič ne traja brez institucij. A te pridejo druge, ljudje so prvi. Ljudje so prvi, tako na nacionalnem nivoju kot na nivoju Evropske unije. In mi smo ljudska stranka. Evropska ljudska stranka.

Ko se soočimo s problemom, ga moramo prepoznati in se z njim spopasti. Trenutno delamo napako. Populizem ni vzrok za največje evropske probleme. Je posledica. Reakcija. Odgovor, običajno napačen, a še vedno ni jedro problema. Problemov ne bomo izbrisali, če bomo druge obmetavali s populisti. Če nekoga, ki laže, označimo za populista, mu delamo veliko uslugo. Ni populist, je lažnivec. In drugače, če je nekaj res in to označimo za populizem, zavajamo sami sebe. Zato moramo začeti probleme ocenjevati na podlagi realnih dejstev in ne na podlagi iluzij.

Prihodnji dve leti bosta za prihodnost Evropske unije ključni. Odgovornost Evropske ljudska stranke, tako na nacionalnem nivoju kot nivoju Evropske unije, je velikanska. Evropa več hitrosti je dejstvo, a ni rešitev. Na dogovorjenih skupnih področjih potrebujemo eno hitrost in jasno odgovornost. Svoje meje moramo zaščititi do te točke, da ne bomo več odvisni od dobre volje tretje strani. Naš pristen cilj, podkrepljen z odločnim ukrepanjem, mora postati ponovna pridobitev zaupanja ljudi v ne samo uspešni ampak tudi varni Evropi. Če nam ne bo uspelo, bo evropski projekt padel.

Kot družina moramo podpirati sestrske stranke na celini in ne pomagati socialistom pri uničevanju le-teh s selektivnim sodstvom, Sorosevim denarjem in nerazumnimi zahtevami, s čimer tvegamo destabilizacijo celotne regije, čemur smo priča sedaj v Makedoniji.

Kot Evropska ljudska stranka se moramo vrniti k svojim vrednotam. Ponovno moramo premisliti svojo identiteto in se začeti zanjo boriti. Boriti se moramo za ljudi, za Evropejce, za našo dediščino, našo svobodo, naš način življenja in našo kulturo. Kdo, če ne Evropska ljudska stranka? Evropska ljudska stranka mora iti naprej. Ker smo ljudska stranka."