državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša bo zaslišan pred komisijo za Teš 6

Deli na:
Janša bo zaslišan pred komisijo za Teš 6

Foto: Bobo

Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 naj bi danes zaslišala nekdanjega premierja Janeza Janšo.

Ta bo komisiji predstavil svoje videnje projekta, ki se je s prva ocenjenih 650 milijonov evrov podražil na 1,428 milijarde evrov.

Država je v naložbo vpeta tako, da jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicije banke (EIB), v zameno za poroštvo pa je morala Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sprejeti vrsto pogojev. Te je februarja 2012 določila vlada pod Janševim vodstvom.

Med drugim je Tešu naložila, da zniža investicijsko ceno projekta in da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul.



DZ je julija 2012 potrdil zakon o poroštvu, decembra pa zakon o ratifikaciji poroštvene pogodbe med Slovenijo in EIB. V poroštveni pogodbi za Teš 6, ki so jo sicer novembra 2012 podpisali takratni minister za finance Janez Šušteršič, minister za infrastrukturo Zvonko Černač in direktor Teša Simon Tot, je najvišja končna vrednost projekta postavljena pri 1,3 milijarde evrov.

Medtem ko se delo preiskovalne komisije preveša v iskanje politične odgovornosti, prvi sklop zaslišanj je bil namenjen ceni premoga, se segreva tudi ozračje. Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič na nedavnem zaslišanju namreč ni želel odgovoriti na vprašanje poslanke Alenke Bratušek, sicer nekdanje predsednice vlade, in opozoril na konflikt interesov.

Čeprav sta zakonodajno-pravna služba in predsednik komisije Matjaž Hanžek ugotovila, da njeno članstvo ni v nasprotju z nobenim aktom, ki ureja delovanje komisije, pa se je Bratuškova vseeno odločila odstopiti iz komisije - da "ne bi v prihodnje še kdo želel delovanje komisije postaviti pod vprašaj, kot je to želel narediti Šušteršič". Bratuškova je prepričana, da do zapleta ni prišlo slučajno, ampak je to "posledica zadnjih zaslišanj, ki so končno začela stvari in dogodke kazati v pravi luči".