franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković po ogledu džamije vzhičen: Z njo bo Ljubljana še lepša

Deli na:
Janković po ogledu džamije vzhičen: Z njo bo Ljubljana še lepša

Foto: Bobo

Gradbišče Islamskega kulturnega centra si je včeraj v spremstvu muftija Nedžada Grabusa in ljubljanskega župana Zorana Jankovića ogledal njegov zagrebški kolega Milan Bandić. Kot je dejal, sta lahko tako Ljubljana kot Zagreb zgled ostalim evropskim prestolnicam. "Mi živimo multikulturno in to je naša največja zmaga," je izpostavil Bandić. Jankovič pa pravi, da bo "najlepše mesto na svetu" z džamijo še lepše.

Bandić je ob ogledu gradbišča, kjer se počasi že zaključuje prva faza gradnje Islamskega kulturnega centra z džamijo, večkrat izpostavil dobre odnose med slovensko in hrvaško prestolnico, obenem pa je ocenil, da sta z Jankovićem mesti odprla po meri vsakega človeka.

Z Bandićem se je strinjal tudi ljubljanski župan in dodal, da je izmenjava izkušenj med prestolnicama dragocena. Janković je spomnil, da sta bila z zagrebškim kolegom nedavno na konferenci v Amsterdamu, kjer so župani govorili o štirih točkah, in sicer socialnih stanovanjih, mobilnosti, terorizmu in migrantih.

Eno ključnih vprašanj je bilo po besedah Jankovića to, ali se pri nas lahko zgodi kaj podobnega, kot se je marca v Bruslju. "Nedvomno se terorizem vedno lahko zgodi, ampak mislim, da smo na tem področju naredili mnogo na skupnem življenju in spoštovanju različnosti," je ocenil.

Grabus pa je medtem ob Bandićevem obisku izpostavil, da je Zagreb za slovensko islamsko skupnost "določena inspiracija", še posebej islamska skupnost v hrvaški prestolnici. Ljudje po Grabusovi oceni v Zagrebu niso integrirani, ampak so sestavni del družbe. "Mi imamo precej integriranih ljudi, ampak niso sestavni del družbe," je dodal.

Mufti je še ocenil, da bodo konec septembra končali s prvo fazo gradbenih del, celoten objekt pa naj bi bil končan do oktobra prihodnje leto. Kot je pojasnil, so sprva mislili, da bo objekt končan že poleti prihodnje leto, a so izzivi pri gradnji veliki.

Glede finančnih sredstev islamska skupnost tudi pri gradnji druge faze računa na pomoč Katarja. Kot je dejal Grabus, bo samo cesta pri centru stala 1,3 milijona evrov, da bi dokončali z drugo fazo del, pa bo potrebnih še 10 milijonov.

K centru bo po besedah Bandića doprinesel tudi Zagreb. "Nekaj bomo prinesli, preden bo džamija končana. Treba se je pokloniti politiki, ki tu vlada. To je to, kar nas mora v Evropi povezovati, multikulturnost, sodelovanje in življenje," je poudaril.