zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Stanovnik se prodaja za tri evre

Deli na:
Janez Stanovnik se prodaja za tri evre

Foto: Bobo

Janez Stanovnik je, od kar je »samo« častni predsednik ZZB za vrednote NOB zelo poceni.

NOB, partizanske enote, vrednote NOB, Jugoslavija, Tito in biografije so teme, ki jih propagira in prodaja biološko odmirajoča Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB. V njihovi knjižnici je ostalo precej knjig, ki so bile večinoma subvencionirane, zdaj pa očitno ne zanimajo nikogar več, zato imajo v ZZB razprodajo »rahlo poškodovanih knjig starejših letnikov« in tistih, ki so bile izdane po letu 1992. Cene so resnično ugodne. Če stanovanje ogrevate še z drvmi, vas za to, da podkurite, manj stanejo knjige s partizansko tematiko kot časopis iz bližnje trafike.

Med njimi najdemo knjigo Osvobodilna fronta, boj za prihodnost častnega predsednika zveze Janeza Stanovnika, ki ga ponujajo za tri evre. Knjiga, ki ima 133 strani, je ponujena po res ugodni ceni, saj na Bolhi zanjo tisti, ki so jo kupili »pomotoma«, zahtevajo 4,5 evra in več. Malo dražja sta zgodovinarja Jože Pirjevec in Božo Repe s knjigo Slovensko partizansko gibanje v angleščini. Oboževalca lika in dela Milana Kučana sta naprodaj za pet evrov. Naprodaj so tudi štiri knjige Marka Vrhunca, znanega zagovornika diktatorja Tita, o katerem je napisal dve knjigi. Ena (Josip Broz Tito) je naprodaj za pet evrov. Vrhunec, tudi častni meščan Ljubljane, ima sicer krvave roke. Medvojni protikomunistični tisk je o njem poročal, da je kot član »tričlanskega tolovajskega vojaškega sodišča v Ribnici« (beri: revolucionarnega parasodišča) obsodil na smrt in »dal poklati v Ribnici 150 Slovencev«, članov vaških straž. Za pet evrov dobite tudi pravnika Ivana Kristana, podpornika Zorana Jankovića in oboževalca Milana Kučana.

Drugi so še cenejši. Za en evro dobite knjige Veljka Rusa, Srečka Cerarja, Slavka Dokla ali Draga Vresnika, za dva evra knjigo Mitje Ribičiča (Iskanja) in Janka Pleterskega (Preklicati revolucijo v slovenski zgodovini?), za tri pa večino knjig zgodovinarja Toneta Ferenca, dvakratnega nagrajenca ZZB in nagrajenca Kidričevega sklada. Najvišjo ceno dosega replika »taboriščnega taroka«, igre s kartami, ki so bile izdelane v taborišču med drugo svetovno vojno. A za igro ni treba hoditi v taborišče, dovolj je, če kupite knjigo Vodnik po koncentracijskem taborišču Mauthausen (samo en evro), pa boste vse podoživeli.

ZZB, ki se zadnje čase krepi s podmladkom (imenuje se Mladi borci za vrednote NOB Slovenije), bo v naslednjem mesecu in pol organizirala okoli 30 prireditev. Vrhunec bodo seveda spet Dražgoše, ki jih bodo v začetku prihodnjega leta, tokrat z raznimi pohodi, »napadli« kar z enajstih strani. Sicer se spominjajo vsega: od vaških vstaj in narodnih herojev do »spomina na dogodke v NOB«, pri čemer ne povedo, česa. Pač nekih dogodkov NOB. Ampak največkrat se spominjajo padlih, kar je precej morbidno, a po svoje logično – zmag je tako ali tako bilo malo, le znašanje nad civilisti po vojni.