favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Pogorelec: NSI ni zagreta za »orbanizacijo« Slovenije

Deli na:
Janez Pogorelec: NSI ni zagreta za »orbanizacijo« Slovenije

Foto: NSI.SI

Dr. Janez Pogorelec ob zavrnitvi na kongresu SDS: Kljub razlikam se moramo pogovarjati in tak je bil tudi moj namen

Dr. Janez Pogorelec je v izjavi za javnost, potem ko je bil na vhodu na kongres SDS-a zavrnjen, dejal, da se je po pooblastilu predsednice NSi kongresa želel udeležil predvsem iz dveh razlogov. »Prvi je, da se Ljudmila Novak zaradi udeležbe na romanju v Fatimi kongresa ni mogla udeležiti, poleg tega pa smo ocenili, da je kongres SDS kot nekakšen praznik stranskarske demokracije primeren trenutek, da pokažemo, da se kljub medsebojnim razlikam znamo in želimo pogovarjati,« je uvodoma pojasnil dr. Pogorelec.

Zmerno sredinsko opredeljni volivci ob volitvah prebegnejo na levo

Poudaril je, da med strankama seveda obstajajo številne razlike in pri tem navedel, da NSi na primer ni zagreta za »orbanizacijo« Slovenije in SDS-a, se je pa po njegovem mnenju potrebno zavedati, da je SDS stranka, brez katere desne vladne koalicije gotove ne bo mogoče sestaviti. »A hkrati se je treba zavedati, da je tudi NSi stranka, brez katere desna koalicija ni možna, saj bomo v vsakem primeru jeziček na tehtnici. Zato je jasno, da se moramo med seboj pogovarjati in tak je bil tudi namen moje današnje udeležbe na kongresu, ki šel v smer izboljšanja odnosov med strankama.

Glede na to, bo  Janez Janša še naslednja 4 leta predsednik SDS, je pričakovati, da bo imela desna politična opcija ponovno težave sestaviti vladajočo koalicijo, saj v Sloveniji na volitvah doživljamo podoben efekt, kot se je nedavno zgodilo Marine Le Pen v Franciji,« je dejal Pogorelec in dodal, da tudi v Franciji z Macronom sicer nihče ni povsem zadovoljen, a ob spoznanju, da bi vlado lahko vodila Le Penova, večina sredinsko opredeljenih ljudi raje voli levico. Nekaj podobnega pa se po njegovih besedah dogaja tudi v Sloveniji, »kjer stranka Janeza Janše sicer ne izgublja glasov, zato pa podporo izgublja tista bolj zmerna desna sredina, ki potem ob volitvah raje pobegne na levo.«

Koalicija med NSi in SDS mogoča le, če bi vlado vodil nekdo tretji

Pojasnil je, da bo NSi močno vztrajala na tem, da bi dobili desno vlado. »A ocenjujemo, da je ta korak mogoč le, če bosta predsednika obeh strank stopila korak nazaj in bi za mesto predsednika vlade poiskali neko tretjo osebo« je povedal član izvršilnega odbora NSi in pojasnil, da v NSi že obstaja okvirna idejo o tem, kakšna naj bi ta oseba bila. 

»Upamo, da se bomo o tej zadevi lahko pogovorili in če bi do takšnega dogovora res prišlo, bi bil osebno naklonjen tudi morebitni predvolilni koaliciji, saj mislim, da bi nam to dalo tisto moč, s katero bi lahko zmagali na volitvah. V osnovi pa si moramo danes na politični desnici odgovoriti na temeljno vprašanje, ali smo še sposobni zmagati na volitvah – brez zamer, z odprtostjo in demokratičnostjo in odkritim pogovorom. Tudi, če je ta kdaj trd in trpek,« je novinarjem ob robu kongresa SDS še dejal dr. Janez Pogorelec.

PRVOTNO OBJAVLJENO NA SPLETNI STRANI NOVE SLOVENIJE