pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izvedenka ne more z gotovostjo reči, od kod delci na Novičevem plašču

Deli na:
Izvedenka ne more z gotovostjo reči, od kod delci na Novičevem plašču

Milko Novič - Foto: Bobo

V sojenju Milku Noviču je bila danes zaslišana nemška izvedenka Edith Gebhart, ki je med drugim analizirala ostanke streljanja z Novičevih las in plašča.

Dejala je, da sestava treh delcev, najdenih na Novičevem plašču, ustreza sestavi delcev, najdenih na tulcu, da pa ni mogoče nedvoumno trditi, da prihajajo prav iz omenjenega tulca.

Nemška izvedenka je povedala, da je mogoče delce, ki so jih našli na Novičevih laseh in plašču, razvrstiti v kategorije A, B in C. V kategorijo A spadajo delci, ki so zagotovo nastali pri streljanju, hkrati pa njihova sestava ustreza sestavi delcev, najdenih na tulcu s kraja, kjer je bil umorjen direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Vsebujejo namreč vse štiri glavne elemente, ki so jih našli tudi v delcih s tulca - svinec, barij, kositer in antimon.

Pri kategoriji B je mogoče reči, da gre za delce, nastale pri streljanju, vendar zgolj na podrejen način ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. V njih ni namreč enega od štirih glavnih elementov. Delci iz kategorije C se prav tako lahko pojavijo kot ostanki streljanja, vendar so zanje mogoči tudi drugi viri nastanka, je povedala.

Na Novičevem plašču so po njenih besedah našli veliko delcev, vendar jih večina zelo verjetno izvira iz drugih virov streljanja in ne s streljanja s kraja kaznivega dejanja. So pa na plašču našli tudi tri delce, katerih sestava ustreza sestavi delcev s tulca, torej delce kategorije A, je dejala.

Je pa nekoliko pozneje na vprašanje Novičeve obrambe, ali obstaja metoda, s katero bi bilo mogoče določen delec pripisati točno določenemu tulcu, odgovorila nikalno: "Takšna metoda mi ni znana. Lahko le rečem, ali skladje med delci obstaja ali ne." Na vprašanje, ali je v svoji dosedanji praksi kombinacijo omenjenih štirih glavnih elementov zasledila zgolj pri tipu streliva, ki je bilo uporabljeno pri umoru Jamnika in naj bi bilo precej pogosto, ali še kje drugje, pa je odgovorila, da bi morala pogledati v podatkovno bazo njihovega laboratorija.



Izvedenka je danes tudi potrdila pričanje svojega nemškega kolega Axla Mantheija, ki je na zaslišanju pred mesecem dni dejal, da je možno, da so nekateri delci na Novičev plašč prišli na strelišču, na katerem naj bi streljal več kot leto dni prej.

Delce, ki so jih našli na Novičevih laseh, je nemška izvedenka uvrstila v kategorijo B, med njimi tudi delec, ki ga je slovenski Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) v svojem mnenju uvrstil med delce kategorije A. "Gre za mejni primer, vendar sem se iz previdnosti odločila, da gre za kategorijo B," je pojasnila svojo odločitev.

Glede na vse, kot je dejala, ne more izključiti, da je bil vir streljanja za delce, najdene v Novičevih laseh, drug kot tisti s kraja dejanja, kot tudi ne more izključiti, da je bil vir isti.

Sodnica je danes tudi soočila poročili nemškega forenzičnega laboratorija in slovenskega. Vendar sta se Gebhartova in Ester Ceket iz NFL, ki je izdelala slovensko mnenje, o izsledkih v veliki meri strinjali.

Sojenje Noviču, obtoženemu, da je decembra 2014 ustrelil svojega nekdanjega nadrejenega, direktorja Kemijskega inštituta Jamnika, bodo nadaljevali 1. februarja, ko bi lahko bil zaslišan nemški strokovnjak, ki je pripravil mnenje o krvnih sledovih. Mnenje naj bi bilo sicer že izdelano, vendar ga sodišče uradno še ni prejelo.