pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izšli so Kresovi Damirja Črnčeca

Deli na:
Izšli so Kresovi Damirja Črnčeca

Foto: Primož Lavre

V knjigi Kresovi, ki sta jo v sozaložništvu ob 25-letnici državnosti Slovenije izdali Celjska Mohorjeva družba in Inštitut za globalno upravljanje, je dr. Damir Črnčeč, nekdanji direktor OVS in Sove, zbral intervjuje, kolumne (večina v Reporterju, pa tudi v Slovenskem času, Radiu Ognjišče …), prispevke iz družbenih omrežij Facebook in Twitter od januarja 2013 do maja letos.

Kot je povedal na predstavitvi v knjigarni Celjske Mohorjeve na Nazorjevi, je eni od kolumen sredi lanskega leta dal naslov Prižgimo kresove!, ki je nekaj mesecev pozneje dobila nadaljevanje v kolumni Kresovi gorijo!, zato je prav v kresovih videl rdečo nit kompendiju svojih zapisov.

Avtorja moti tiščanje glave v pesek, ko se marsikdo izogiba pogovorov o temi, ki velja za politično nekorektno, ker naj bi se tem ogrožali vseh vrst pravice. Politična elita, ki nas je osamosvojila, nas je tudi zadolžila in spravila državo pred veliko preizkušnjo, je bil Črnčec kritičen do naše politike. Nič manj ni bil prizanesljiv do evropske elite (mimogrede, zavzema se za več Evrope in manj EU) in še posebej nemške oblasti.

»Ko je kanclerka Merklova izrekla dobrodošlico migrantom, je sprožila scenarij množičnega priseljevanja, ki je bil že pripravljen. Evropske vrednote človekoljublja in solidarnosti so bile zlorabljene. Čez pol leta je sicer prišlo do skupne ugotovitve, da tako ne gre več naprej, tiste pa, ki smo že od začetke na to opozarjali, pa nas je v precep vzelo nekakšno društvo za odziv na sovražni govor.« Črnčeč je na predstavitvi – potekala je v ljubljanski knjigarni Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi – na kratko pojasnil tudi poimenovanje prvega verskega totalitarizma za četrti totalitarizem, ki bolj kot na organizaciji temelji na ideologiji – ideologiji džihadizma.

Mnenje o knjigi so prispevali Vera Ban, Aleš Primc, Silvester Šurla, Janez Turinek in Lucija Ušaj. Primc, ki je za Damirjem Črnčcem nasledil vodenje Odbora 2014, je izrazil pričakovanje, da bi se avtor odločil prevzeti še kakšno funkcijo in »tako imel v realnem času možnost uresničiti predloge in zamisli, na katere opozarja v besedilih«.   

Črnčec je bil od marca lani do junija svetovalec za obrambo in diplomacijo ministrice za obrambo Črne gore. Zdaj se vrača na položaj svetovalca načelnika Generalštaba Slovenske vojske.