Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izgubljene diplome agentov SDV, med njimi tudi diploma udbovca Isajlovića

Deli na:
Izgubljene diplome agentov SDV, med njimi tudi diploma udbovca Isajlovića

Foto: Primož Lavre

Na ljubljanski univerzi pravijo, da so fakultete dolžne skrbeti za dokumentacijo za vsakega diplomanta posebej.

»Na  članicah Univerze v Ljubljani se v knjižnicah v skladu z zakonodajo hranijo vsa pisna zaključna dela študija, ki niso edino dokazilo o dokončanju študija. Ustanove, ki organizirajo izobraževanje, morajo voditi evidence in dokumentacijo za vsakega udeleženca izobraževanja posebej. Sedaj to predpisuje Zakon o visokem šolstvu, v osemdesetih letih je veljal Zakon o usmerjenem izobraževanju (Uradni list SRS, št. 11/80) in na njegovi podlagi sprejet Pravilnik o pedagoški dokumentaciji in evidencah v usmerjenem izobraževanju (Uradni list SRS, št. 5/81). Trajno dokumentarno gradivo Višje šole za notranje zadeve bi morala hraniti njena pravna naslednica.« Tak odgovor so nam poslali z ljubljanske univerze na naše vprašanje, kako je s shranjevanjem diplomskih nalog pred letom 1990.

Ko smo že prej pisali o diplomskih nalogah Višje šole za notranje zadeve, smo ugotovili, da v knjižnici Fakultete za varnostne vede, ki je naslednica te šole, manjkajo naloge takratnih uslužbencev SDV. Med njimi tudi naloga Draga Isajlovića, ki je leta 1988 diplomiral z nalogo z naslovom Demokratska alternativa. Poleg tega manjkajo tudi vse diplomske naloge od 1975. do 1983., ki so nastale na oddelku za notranje zadeve Višje upravne šole. Pri tem se zastavlja vprašanje, kako je s shranjevanjem diplomskih nalog pred letom 1990 in kako vemo, da so osebe res diplomirale, če ni njihovih diplomskih nalog, prav tako tudi ni podatkov o njihovih mentorjih.

VŠNZ je bila pridružena članica Univerze v Ljubljani, njena naslednica FVV pa se je pridružila Univerzi v Mariboru. Tam so zahteve za shranjevanje diplom manj zahtevne: »Za hranjenje diplomskih nalog pred letom 1990 je vsaka članica Univerze v Mariboru skrbela sama. Vsaka od članic je ravnala tako, kot so se vodstva odločila in kolikor so jim dopuščale prostorske zmogljivosti.«