1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Iz Hude Jame bodo začeli prenašati posmrtne ostanke v Spominski park Dobrava

Deli na:
Iz Hude Jame bodo začeli prenašati posmrtne ostanke v Spominski park Dobrava

Foto: Bobo

Posmrtne ostanke žrtev iz Hude Jame bodo danes začeli prenašati v Spominski park Dobrava. Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz prvega jaška na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami se je sicer začel pred nekaj tedni. Pietetne slovesnosti pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce žrtev, bodo na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pri Laškem pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču. Pietetne slovesnosti se bo poleg Pahorja udeležila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, obred pa bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Pahor je v nedeljo v pogovoru za TV Slovenija dejal, da gre za prelomen dogodek v več desetletjih dolgem procesu sprave. Vendar pa ta dejanja po njegovih besedah niso niti začetek niti konec sprave.

"Če je sprava stanje duha, je to prelomen dogodek. Mislim, da smo lahko zadovoljni, da čeprav smo dolgo odlašali z nekaterimi ravnanji, ki nas delajo bolj človeške, nas posameznike in družbo pa bolj dostojanstvene, z dogodki, ki so pred nami v oktobru, gledamo naprej z nekim upanjem. Ne gre le za naš odnos do preteklosti, v glavnem gre za naš odnos do prihodnosti," je dejal po poročanju portala MMC RTV Slovenija.

Posmrtne ostanke iz kostnice v Barbara rovu bodo 27. oktobra pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti se bodo med drugim udeležili predsednik Pahor in predstavniki Cerkve.

Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov je sicer predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta.