urska horvat Odkrito.si

Urška Hrovat zaradi hude poškodbe glave pristala...

Gasper_Grom Svet24.si

Grom jih bo odvajal od nezdravih razvad

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Slovenija

Italijanski Slovenci se zaradi volilnega zakona obračajo na Pahorja

Deli na:
Italijanski Slovenci se zaradi volilnega zakona obračajo na Pahorja

Foto: Bobo

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji prosita Pahorja za posredovanje glede novega italijanskega volilnega zakona.

Predsednika krovnih organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenske kulturne in gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Rudi Pavšič in Walter Bandelj, sta glede novega italijanskega volilnega zakona pisala predsedniku republike Borutu Pahorju in ga zaprosila za posredovanje.

"V tem smislu se obračava na vas s prošnjo, da bi v okviru dobrososedskih in prijateljskih odnosov, ki jih vzdržujete s predsednikom italijanske države Sergiom Mattarello, posredovali naša pričakovanja," sta zapisala Pavšič in Bandelj.

Kot sta še poudarila v pismu, je izrednega pomena, da Slovenija podpre prizadevanja manjšine glede zakona.

Slovenska narodna skupnost v Italiji si prizadeva, da bi nov volilni zakon upošteval kriterije, na podlagi katerih bi bila omogočena izvolitev slovenskega predstavnika v poslanski zbornici in senatu. Pavšič in Bandelj v pismu opozarjata, da obstaja resna nevarnost, da ne bo sprejeta primerna zakonska rešitev.

"Sam zaščitni zakon ne daje velikih sistemskih zagotovil. Zato je veliko odvisno predvsem od politične volje zainteresiranih predstavnikov italijanskega parlamenta oziroma strankarskih vodstev," sta še zapisala predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

Pismo sta Pavšič in Bandelj v vednost posredovala še premierju Miru Cerarju, ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu, ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu, slovenskemu veleposlaniku v Rimu Bogdanu Benku in generalni konzulki v Trstu Ingrid Sergaš.