favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Italijanom končno prodali Cimos; ti ga morajo zdaj rešiti

Deli na:
Italijanom končno prodali Cimos; ti ga morajo zdaj rešiti

Foto: Bobo

Prodajni postopek za Cimos se je danes zaključil. Družba TCH Cogeme v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria je plačala kupnino v višini 100.000 evrov, delnice Cimosa so bile prenakazane na novega lastnika.

Ta bo družbo najprej dokapitaliziral z 18,3 milijona evrov, do konca maja naj bi poplačal tudi pretežni del njenih obveznosti do bank.

TCH Cogeme je omenjenih 18,3 milijona evrov za potrebe dokapitalizacije že nakazal na fiduciarni račun. Sredstva bodo delno namenjena obratnemu kapitalu za posodobitev proizvodnje in izboljšanje poslovanja ter upravljanja družbe, delno pa poplačilu bilateralnih bank. Pretežni del preostanka obveznosti do bilateralnih bank bo kupec predvidoma poplačal do konca meseca, ko bo Cimosu zagotovil svežo likvidnost v višini 15 milijonov evrov, so ključni akterji posla razkrili na današnji novinarski konferenci v Kopru.

"Cimos nima samo novega lastnika, ampak tudi strateškega partnerja," je poudaril glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank Imre Balogh. Kot je dodal, bo to bo za Cimos tudi nov začetek.



Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina je poudarila željo, da se v Cimosu ohrani čim več delovnih mest. Ob zagotovljenem svežem kapitalu italijanskega partnerja Glavina verjame, da bodo Cimosovi kupci tudi nadaljevali sodelovanje s koprsko družbo.

Predsednik uprave TCH Cogeme Gino Berti je napovedal, da bo prioriteta zdaj zagotoviti nova naročila. Kot je dodal, bo potrebna tudi reorganizacija podjetja, kar bo terjalo svoj čas. V naslednjih treh letih bo TCH v Cimos po Bertijevih napovedih vložili dodatnih 50 milijonov evrov. Obenem bo sedež nove poslovne skupine v Kopru.

Skupaj s TCH bo Cimos predstavljal globalno močno skupino, pa je ocenil predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl. "Imamo vse možnosti za uspeh," je dodal.