Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Italijani bodo v Cimosu odpustili 147 delavcev, največ v Senožečah

Deli na:
Italijani bodo v Cimosu odpustili 147 delavcev, največ v Senožečah

Foto: Bobo

V slovenskem delu Cimosa naj bi bilo na podlagi programa presežnih delavcev odveč 147 delavcev, danes poroča Dnevnik.

Po zatrjevanju časnikovih virov naj bi bili najbolj na udaru zaposleni v tovarni v Senožečah, odpuščanja pa so predvidena tudi iz vrst režijskih delavcev.

Kot navaja Dnevnik, so se nedolgo po prevzemu Cimosa s strani sklada Palladio Finanziaria letos spomladi v proizvodnem obratu v Senožečah začela odpuščanja po mehki metodi. V času poletnih dopustov je ta proizvodni obrat zapustilo več deset delavcev, nekaj tudi na lastno pobudo.

Pod vodstvom novega predsednika Cimosove uprave Gina Bertija pa so v koprski družbi pripravili program presežnih delavcev. Za zdaj naj bi jih bilo preveč 147, najbolj pa naj bi bili na udaru zaposleni v Senožečah, kjer poteka mehanska obdelava raznih delov za avtomobilsko industrijo, ki jih v drugih tovarnah izdeluje Cimos, sklicujoč se na neuradne vire piše časnik. Del proizvodnje iz Senožeč bi Cimos utegnil preseliti na Hrvaško.



Odpuščanja pa so po navedbah Dnevnika predvidena še na treh preostalih proizvodnih lokacijah v Sloveniji: v Vuzenici, Mariboru in Kopru. Novoustanovljeno družbo Cimos Kinematika, kamor je bilo premeščenih okoli 200 delavcev, namerava Cimos prodati, od teh delavcev pa naj bi jih bilo odveč približno 10 odstotkov. Zniževanje delovne sile je predvideno med režijskimi delavci oz. v centralnih in podpornih službah v Kopru. Iz vrst t.i. belih ovratnikov namerava Cimos odpustiti 25 delavcev.

Preden bo Cimos začel odpuščati zaposlene, se bo moral s sindikati dogovoriti o kriterijih odpuščanja. Tako naj bi v Senožečah sestanek s sindikatom in svetom delavcem po informacijah časnika predviden v začetku decembra.

Na podlagi dogovora z novim lastnikom, ki je bil sklenjen še pred prevzemom Cimosa, bodo vsi odpuščeni delavci prejeli odpravnino, ki bo 15 odstotkov višja od zakonsko določene. Po neuradnih podatkih naj bi bilo v Skupini Cimos sicer zaposlenih še okoli 3400 delavcev, od tega v Sloveniji še približno 1500, dodaja Dnevnik.