klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju: dr. Vinko Gorenak

Deli na:

Z dr. Vinkom Gorenakom smo se pogovarjali o kriminalističnem postopku proti predsedniku SDS Janezu Janše, v katerem je kot takratni udeleženec srečanja in strokovnjak za policijsko-varnostne vede razložil vsa nerešena vprašanja v zvezi z zaupnostjo srečanja in magnetograma. Komentiral je tudi zdajšnje dogajanje v policiji, izbiro novega generalnega direktorja in vpliv notranje ministrice na njeno delo. Odgovoril je tudi na aktualna vprašanja v zvezi s preiskovalnimi komisijami, sodniškimi plačami, napadih na generalno državno tožilko in zavlačevanjem obravnave evropske resolucije o totalitarizmih v državnem zboru.

Z dr. Vinkom Gorenakom smo se pogovarjali o kriminalističnem postopku proti predsedniku SDS Janezu Janše, v katerem je kot takratni udeleženec srečanja in strokovnjak za policijsko-varnostne vede razložil vsa nerešena vprašanja v zvezi z zaupnostjo srečanja in magnetograma. Komentiral je tudi zdajšnje dogajanje v policiji, izbiro novega generalnega direktorja in vpliv notranje ministrice na njeno delo. Odgovoril je tudi na aktualna vprašanja v zvezi s preiskovalnimi komisijami, sodniškimi plačami, napadih na generalno državno tožilko in zavlačevanjem obravnave evropske resolucije o totalitarizmih v državnem zboru.

Danes (v sredo) ste bili zaslišani kot priča v postopku zoper predsednika SDS Janeza Janšo, ki naj bi z branjem dela magnetograma s sestanka parlamentarnih strank 27. avgusta 2007 izdal uradno tajnost. Kaj ste povedali kriminalistu?

Najprej sem ga vprašal, zakaj sem zadnji na vrsti, saj sem bil poleg vodje kabineta Nike Dolinar vendarle koordinator teh sestankov. Moja naloga je bila, da ugotovim, ali se bodo predsedniki strank sestanka udeležili, da zagotovim prostore in vse drugo, zato bi bilo logično, da bi najprej o zadevi vprašal mene in vodjo kabineta. Kriminalistu sem izrazil začudenje nad policijsko stroko, da to sploh obravnava. Kot poznavalcu dela policije je nenavadno, da to zadevo raziskuje sektor za organizirani kriminal. Če bi šlo za sum očitanega kaznivega dejanja, bi to po običajnem postopku morali raziskovati drugi kriminalisti. Povedal sem mu, da smo bili takrat v eni od dveh vladnih sob, kjer so snemalne naprave, da smo lahko pogovor snemali, medtem ko so v medijih na podlagi trditev Kresalove pisali o tajnem snemanju. Bistveno pa je, ali je bil magnetogram tajne narave ali ne. Dokument bi bil tajni, če bi imel oznako tajnosti in če bi za to izpolnjeval pogoje. Ni dovolj, da nekdo na dokument napiše, da je tajnost, to mora storiti pristojna oseba. Iz posebnega obrazca pa mora biti razvidna stopnja tajnosti, kdaj je bila tajnost odrejena, kdo jo je odredil, številka pooblastila, kdo jo lahko prekliče itd. Take oznake na tistem magnetogramu ni bilo, ampak jo je odredil šele Pahor kakih deset dni po tistem, ko je Janez Janša javno prebral tisti del magnetograma.

Kako je možno, da višji kriminalistični inšpektor pri svojih dolgoletnih strokovnih izkušnjah ne ve, da noben pravni akt ne velja za nazaj, tudi zaupnost dokumenta ne?

Na to vprašanje zelo težko odgovorim. Prepričan sem, da so mu naročili, naj opravi take pogovore, težko pa rečem, kdo konkretno mu je to naročil. Kresalova pravi, da se ne vmešava v delo policije. Seveda ne bomo našli nobenega pisnega dokumenta, s katerim bi to naročila. Zadostuje njen pogled Goršku oziroma pogovor ob kavi, potem pa znotraj policije stvari stečejo same. Najbolj pomembno pa je to: tudi če bi ta dokument imel vse ustrezne oznake o tajnosti, bi bilo vprašanje, kaj je v dokumenti tisti podatek, ki mora biti varovan v skladu z zakonom. Če piše, da je tisti dan deževalo, izdaja tega dela dokumenta ne more biti kršitev tajnosti. Ker pa na tistem dokumentu ni bilo oznake o tajnosti, sploh ne more biti izdaje uradne tajnosti. Zato pričakujem, da bo kriminalist napisal zgolj poročilo, ne pa kazenske ovadbe, ker kaznivega dejanja ni.

V Janševi vladi ste bili državni sekretar, skrbeli ste za odnose s parlamentarnimi strankami, zato ste bili navzoči na vseh pogovorih predsednika vlade s predstavniki parlamentarnih strank. Je bil kateri od teh pogovorov označen kot uradna tajnost?

Ne da bi to jaz vedel, za to tudi nisem bil pristojen. Običajno sem napisal poročilo, kdaj in kje je bil sestanek, kdo je bil navzoč in kakšen je bil dnevni red, ter predložil magnetogram, ki so ga napisale tajnice. Pri takih sestankih nastane vprašanje, ali je to vladno telo ali gre za sestanek političnih strank. To ni vlada, za katero veljajo vladni interni akti, ampak gre za sestanek političnih strank. Ta je v vladi potekal zaradi tega, ker je tam možna tehnična podpora; če bi bil na sedežu stranke SDS, bi nam očitali, da privatiziramo odnose s Hrvaško. Sicer pa so tudi v času Drnovška in Ropa taki sestanki potekali v vladi, tako je bilo pri Janši in je tudi pri Pahorju. Prepričan sem, da policija tudi tukaj ne more odkriti nobenega kaznivega dejanja, ker ga ni bilo.

Ali bi pri pomotoma javnem prenosu seje Pahorjeve vlade lahko šlo za izdajo uradne skrivnosti? Kdaj so seje vlade tajne in kdaj ne?

Pri tem je situacija drugačna, kajti vladni interni akti zahtevajo eno od oznak tajnosti na magnetogramih sej vlade, ne spomnim se več katero. V tej situaciji gre za sum storitve kaznivega dejanja. Policija se ne more izogniti začetku postopka. Gotovo pa bodo našli kakega uradnika, ki bo za to odgovoren. Kar zadeva omenjeni posnetek, naj povem, da so se naše seje vlade vedno začele ob desetih dopoldne in ne spomnim se, da bi kdaj katera seja trajala čez 13. uro, razen če je šlo za proračun. Premier Janša je dal velik poudarek odborom, kjer so stvari zaključili, tako da smo jih na sejah vlade zgolj potrdili. Če se pristojni ministri o stvareh niso mogli dogovoriti na sejah odborov vlade, je vlada razpravljala o neusklajenem predlogu, nikoli pa niso trajale tako dolgo kot zdaj, saj so včasih tudi do večera.

VEČ V TISKANI IZDAJI