Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interpelacija neuspešna, Lukšič ostaja minister

Deli na:

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je v državnem zboru prestal interpelacijo o svojem delu in tako ostaja na ministrskem položaju. Za njegovo razrešitev je namreč glasovalo 23 poslancev, zaupnico pa mu jih je izreklo 46.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je v državnem zboru prestal interpelacijo o svojem delu in tako ostaja na ministrskem položaju. Za njegovo razrešitev je namreč glasovalo 23 poslancev, zaupnico pa mu jih je izreklo 46.

Interpelacijo proti Lukšiču so vložili poslanci SDS in SNS zaradi domnevno spornega razpisa za sofinanciranje športnih objektov. Očitali so mu, da je bil razpis prilagojen enemu ponudniku oziroma sofinanciranju športnega parka Stožice.

Kot je v imenu predlagateljev interpelacije poudaril poslanec SDS Andrej Vizjak, ne gre za interpelacijo zoper športni objekt Stožice, za katerega je Mestna občina Ljubljana na razpisu dobila slabih 9,4 milijona evrov. "To je interpelacija zoper ministra, ki je v sklepni fazi izvajanja tega projekta prestopil kar nekaj določb zakonodaje," je dejal.

Omenjeni razpis je bil po Vizjakovih besedah posledica "samo enega dejstva", in sicer, da športni park Stožice ni imel zaključene finančne konstrukcije, "ni imel dovolj denarja in se je panično iskalo nadomestne vire".

Minister Lukšič je očitke zavrnil in dejal, da interpelacija ne temelji na dejstvih, pač na predsodkih in političnij prepričanjih. Očitki iz interpelacije so po njegovem mnenju zgrajeni na pomanjkljivem poznavanju poteka črpanja evropskih sredstev.


Pojasnil je, kako je prišlo do razpisa za sofinanciranje športne infrastrukture. Kot je dejal, je bilo treba v letošnjem letu porabiti evropska kohezijska sredstva, ki so ostala od prejšnjih razpisov za sofinanciranje športne infrastrukture, pa so prijavitelji od projektov odstopili. Če sredstev ne bi porabili v letošnjem letu, bi ostala v evropskem proračunu, je opozoril.

Lukšiču je v bran stopil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je dejal, da ima dovolj dokazov, da šolski minister ni prikrojil razpisa za sofinanciranje športnih objektov.

V poslanski razpravi so poslanci opozicije opozarjali, da je šlo pri razpisu za Stožice za fiktivni razpis. V koalicijskih poslanskih skupinah pa so menili, da je edini namen interpelacije predvolilna kampanja v Ljubljani.

Tokratna interpelacija je bila sicer tretja v mandatu sedanje vladde. Doslej jo je namreč dvakrat prestala notranja ministrica Katarina Kresal.