gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Infond Holding toži banke

Deli na:

Uprava družbe Infond Holding je vložila tožbe zoper sedem bank, ki so zasegle zastavljene delnice mariborske finančne družbe in jih nato prodale ter si s tem poplačale zapadle kredite. Infond Holding zahteva od bank vrnitev delnic, napovedal pa je tudi možnost vložitve zahtevka za plačilo odškodnine.

Uprava družbe Infond Holding je vložila tožbe zoper sedem bank, ki so zasegle zastavljene delnice mariborske finančne družbe in jih nato prodale ter si s tem poplačale zapadle kredite. Infond Holding zahteva od bank vrnitev delnic, napovedal pa je tudi možnost vložitve zahtevka za plačilo odškodnine.

Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Infond Holdinga, so tožbo vložili zoper Novo Ljubljansko banko (NLB), Abanko Vipa, Banko Celje, Gorenjsko banko, Novo Kreditno banko Maribor (NKBM), Probanko in Banko Koper. V mariborski družbi menijo, da so bili postopki unovčevanja nepravilni in so družbi povzročili veliko premoženjsko škodo.

Tržaški podjetnik Pierpaolo Cerani, 30-odstotni lastnik podjetja Kolonel in prvi mož Infond Holdinga, je že septembra sporočil, da je začel postopek proti slovenskim bankam, ki naj bi po njegovem mnenju neupravičeno prodale delnice družbe Infond Holding.

Kot je znano, je Infond Holding levji delež posojila, 130 milijonov evrov, najel pri NLB in ga zastavil z delnicami Mercatorja in Pivovarne Laško. Posojilo se je izteklo v začetku letošnjega aprila, banka pa se je odločila podaljšati rok poplačila do začetka junija. Podaljšanje poplačila je z mesta predsednika uprave NLB takrat spodneslo Draška Veselinoviča.

Infond Holding nato tudi do 3. junija ni uspel poplačati posojila, zato se je NLB odločila sprožiti postopke unovčevanja zavarovanja in zasegla 12,5-odstotni delež Mercatorja in 20-odstotni delež Pivovarne Laško.

NLB je 19. junija objavila poziv za javno zbiranje ponudb za nakup delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, ki jih je zasegla Infond Holdingu, in 5. avgusta prodala vse zasežene delnice. 23,5-odstotni delež delnic Pivovarne je prodala za skupno 64,8 milijona evrov, 10,75-odstotni delež Mercatorja družbi Fin-Do, ki je v stoodstotni lasti NLB, in družbi Publikum Fin. Delež v Mercatorju je sicer 1. oktobra že prenesla nazaj nase.

Zasega delnic, s katerimi je Infond Holding zavaroval svoja posojila, so se po NLB lotile tudi druge banke upnice mariborske finančne družbe.

Infond Holding je v začetku avgusta razglasil insolventnost. Na skupščini družbe sredi oktobra so delničarji potrdili dokapitalizacijo za največ 206 milijonov evrov, in sicer tako z denarnimi kot stvarnimi vložki. Dokapitalizacija naj bi družbo rešila pred stečajem.

Podjetja iz skupine Pivovarna Laško pa so le nekaj dni kasneje na mariborsko okrožno sodišče vložila predlog za začetek stečajnega postopka družb Infond Holding in Center Naložbe.

V Pivovarni Laško, Pivovarni Union, Radenski, Fructalu in Delu so se za vložitev predloga za pričetek stečajnega postopka odločili zaradi uveljavljanja in zaščite terjatev družb skupine Pivovarna Laško do Infond Holdinga in Centra Naložb ter zagotovitve enakopravnega poplačila upnikov obeh družb.

Cerani je potezo označil za neverjetno, še posebej sedaj, ko se Infond Holdingu obeta svež kapital. Infond Holding je namreč sklenil pogodbo o 200 milijonih evrov svežega kapitala s strani zasebnega ameriškega sklada Global Emerging Markets (GEM), ki razpolaga z okoli 3,4 milijarde dolarjev vrednim premoženjem.