Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Incident na TV Slovenija: Zmaj Milan Kučan žre slovenske otroke in dela Veliko Srbijo! je kričal Egidij Kozjek, ki so ga vrgli iz studia

Deli na:
Incident na TV Slovenija: Zmaj Milan Kučan žre slovenske otroke in dela Veliko Srbijo! je kričal Egidij Kozjek, ki so ga vrgli iz studia

Egidij Kozjek - Foto: TV Slovenija

Med sinočnjim soočenjem zagovornikov in nasprotnikov zakona o drugem tiru so varnostniki TV Slovenija iz studia na silo odstranili Egidija Kozjeka.

Kozjek (v studio je prišel kot predsednik Stranke enakopravnih dežel) je skoraj do konca soočenja čakal na besedo, ko pa je dobil priložnost, je pokazal fotografijo Milana Kučana pred kipom zmaja in izjavil: »Tale zmaj je požrl vsak dan deset slovenskih otrok, vsak dan enega odraslega.« (video soočenja na tej povezavi, Kozjekov nastop se začne pri uri 40 minut)

»Tale zmaj se je odločil narediti genocid in Veliko Srbijo,« je dejal Kozjek, ki še trdi, da je 2TDK »genocid nad Slovenci, čez 45 let ne bo nobenega Slovenca in tukaj bodo Srbi.« Na Triglavu bo dvoglavi orel, je še pribil. Besede nato ni več dobil, je pa z vzklikanjem med zaključno besedo državnega sekretarja Jureta Lebana dosegel, da so ga iz studia odstranili varnostniki. Kamere tega sicer niso kazale, se je pa ne ravno nežno posredovanje varnostnikov slišalo.

»Kučana je treba izselit iz Slovenije potem bo pa mir!« se je ob tem še slišalo njegov kričanje, odstranjevanje pa je bilo očitno nasilno, saj se je zaradi odnosa varnostnikov razburil Alojz Šiško, predsednik stranke Zedinjena Slovenija: »A ste normalni, pa ne morete ga pretepat!«

Kozjek je na portalu YouTube objavil video, v katerem trdi, da ga je »varnostnik Bošnjaković« po oddaji zbil na tla in ga poškodoval. Pravi, da je po odzivu varnostnikov mirno zapustil studio, a omenjeni varnostnik naj bi ga pri odhodu udaril po glavi, zato se je začel braniti in mu strgal srajco. Bošnjaković naj bi mu tudi preprečil odhod iz stavne RTV Slovenija in ga porinil v pločevinasto steno na hodniku, pri tem čemer naj bi Kozjek »utrpel poškodbe desne nadlahti(zateklina) in desne lopatice(srednje težka poškodba mišičnega tkiva)«. Danes naj bi bil zaradi poškodb na bolniški.


Da je lahko zapustil RTV Slovenija je moral preskočiti zadnjo ograjo in zbežati, še trdi Kozjek. Varnostniki so namreč klicali policijo, ker naj bi Kozjek nekoga ogrožal. »Poškodbe imam jaz, Bošnjaković nima niti ene praske,« pravi Kozjek, ki varnostniku grozi, da bo odgovarjal za napad nanj. Civilno tožbo si lahko obetata tako Bošnjaković kot RTV Slovenija.

Ker mu niso pustili zaključiti nastopa, v oddaji ni mogel povedati, da bi se lahko pri gradnji drugega tira zgledovali pri Titu, ki je za infrastrukturne projekte izkoristil mladinske brigade. Podobno bi lahko zaposlili 200.000 brezposelnih v Sloveniji, meni Kozjek, ki opozarja, da je v državi še enkrat več brezposelnih kot uradno. Statistični urad so po njegovem prevzeli Srbi, ki so za direktorico nastavili Genovefo Ružić. »Ona si je izmislila novo kategorijo nezaposlenih, to pa so 'drugače neaktivni',« trdi Kozjek.

Slovenijo vodi srbska mafija, pravi Kozjek, ki naj ni načrtovala, da bo s Triglava odstranila Aljažev stolp in nanj namestila dvoglavega orla. Srbi neizmerno sovražijo Slovence in želijo prevzeti Slovenijo v zameno za izgubljeno Kosovo, je prepričan Kozjek. Dokler kleni Slovenci jemo ajdove žgance in kislo repo, se to ne bo zgodilo, je samozavesten. Srbi so po njegovem agresivni zaradi uživanja svinjskega mesa.

Vili Kovačič je nad dogajanjem v studiu ogorčen. Kozjeka so odstranjevali prav ob koncu, ko je imel sam še zadnjič besedo in zaradi razgrajanja ni mogel ničesar povedati, saj ga je najprej motilo kričanje in ruvanje med odstranitvijo Kozjeka, nazadnje pa je voditeljica Erika Žnidaršič na hitro zaključila oddajo in mu preprečila, da bi povedal zaključno misel. »Oseba, ki je incident storila, ne pripada krogu požrtvovalnih zbirateljev podpisov,« se od Kozjeka distancira Kovačič.


»Incident se bo obrnil kot bumerang proti svojemu povzročitelju oziroma naročniku. Upam da naročnik ni bil Miro Cerar, ki je že sprožitvi referendumske pobude v stilu oligarha grozil: 'do tega referenduma ne sme priti',« pravi Kovačič, ki meni, da incident kaže na »bedno stanje duha in velik strah Stranke SMC - Stranke Mutavega Centra in njenih partnerjev v koaliciji.«

Pri organizatorjih kampanje za referendum so nad incidentom in sploh nad sodelovanjem Kozjeka v oddaji ogorčeni. »Omenjenega gospoda nihče iz tabora referendum drugi tir ne pozna, ta človek nikoli ni prisostvoval v kampanji, nihče ne ve, da bi zbiral podpise, ali kakorkoli drugače bil prisoten pri referendumskih prizadevanjih,« pravi Branko Gaber, vodja kampanje za referendum drugi tir. Po njegovih besedah je Kozjek že ob prihodu na televizijo povzročal nemir, izzival pretep z varnostniki in nekaj časa ni dovoljeval standardnega pregleda, ki je na vstopu na televizijo obvezen. »Bil sem prisoten in videl to norenje v preddverju na lastne oči.«

»Trdim, da so ga morali po nalogu nekoga spustiti, ker pri tako nasilnem obnašanju takšne osebe ne spustiš v stavbo Televizije Slovenija, kaj šele v referendumsko oddajo, ampak pokličeš policijo,« nacionalni televiziji očita Branko Gaber. Prepričan je, da je bil incident zrežiran in naročen z »namenom, da se diskreditira nasprotnike koruptivnega zakona, ki ga vlada Mira Cerarja želi na vsak način in z vsemi sredstvi dobiti.«

Pobudniki referenduma se od Kozjeka distancirajo in opozarjajo, da je bilo v oddaji zelo lahko priti. »Ne rabite biti del ekipe referenduma, samo prijavite se v kampanjo in dobili boste priložnost v studiu govoriti in pod kamerami početi neumnosti v prisotnosti Vilija Kovačiča in vladnih ministrov,« še pravi Gaber.

Na incident so se odzvali tudi na RTV Slovenija:

Izjava za javnost o sinočnjem soočenju na TV Slovenija pred referendumom o Zakonu o drugem tiru

Ob koncu sinočnjega soočenja pred referendumom o Zakonu o drugem tiru je prišlo do incidenta, ker udeleženec soočenja Egidij Kozjek kot predstavnik uradno prijavljenega organizatorja referendumske kampanje Stranke enakopravnih dežel ni spoštoval pravil, ki smo jih udeležencem jasno predstavili pred samo oddajo in jih je na začetku oddaje še enkrat ponovila tudi voditeljica: da bodo v primeru nevsebinskih odgovorov, sovražnega ali žaljivega govora najprej opozorjeni, v primeru onemogočanja normalnega poteka oddaje pa bodo morali zapustiti studio. Egidij Kozjek ni upošteval opozoril voditeljice, v nadaljevanju pa je motil normalen potek oddaje z dvigovanjem glasu, metanjem in trganjem papirjev in približevanjem voditeljici, zato so ga varnostniki morali pospremiti iz studia, pri čemer se je upiral. Varnostniki so pri tem ravnali strokovno, kar je potrdila tudi policija, ki smo jo takoj po incidentu poklicali in si je tudi pogledala posnetke s kamer, ki niso bile v neposrednem prenosu. Zato ne držijo besede enega od udeležencev soočenja, da so varnostniki Kozjeka pretepli. Ne držijo tudi navedbe, da se je oddaja zaključila predčasno, nasprotno, oddaja je trajala predvidenih 105 minut. Naj ob tem še poudarimo, da skladno z veljavno zakonodajo in pravili RTV Slovenija omogoča predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju vsem uradno prijavljenim organizatorjem kampanje, ki za to izrazijo interes in si gostov ne izbira sama. Pri tem mora vsem zagotoviti enake tehnične pogoje.

RTV Slovenija, javni zavod