Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi šef RTVS Kadunc: Od mene ne pričakujte revolucije

Deli na:
Novi šef RTVS Kadunc: Od mene ne pričakujte revolucije

Foto: Bobo

Novi generalni direktor RTVS postal Igor Kadunc; na glasovanju v programskem svetu je dobil 20 glasov.

Programski svet RTVS je na današnji seji z 20 glasovi za in brez glasu proti za novega generalnega direktorja zavoda izvolil Igorja Kadunca. Poleg njega je kandidaturo vložil tudi dosedanji v. d. generalnega direktorja Marko Filli, ki pa je kandidaturo le nekaj ur pred sejo umaknil. Potezo je utemeljil z osebnimi razlogi.

Kadunc, ki je bil pred leti pomočnik generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za poslovno področje, je v predstavitvi svojega programa dejal, da se je kljub statusu upokojenca za kandidaturo odločil, ker mu ni vseeno, kaj se dogaja z nacionalno RTV-hišo. Brez kakovostne RTVS je po njegovih besedah demokracija v državi "invalidna".

Stanje na RTVS ni rožnato, je ocenil. Dejal je, da se radiotelevizija že deset let sooča s krizo vodenja, ki se je z leti le še poglabljala. Poudaril je, da je njegov način vodenja stalna komunikacija s sodelavci, od njih pa pričakuje visoke kompetence in pripadnost hiši.

Kadunc meni, da ima radiotelevizija tudi težave z organizacijsko kulturo. Zaposleni po njegovih besedah ne smejo biti uradniki, ampak "kreativci". Napovedal je, da se bo proti sintagmi "ni denarja", ki je že leta značilna za RTVS, boril s načrtovanjem, ki bo imelo realne temelje.

V Kadunčevem programu vodenja je najti tudi napoved, da se bo najprej lotil oblikovanja tima za spremembe, saj po njegovem mnenju brez sprememb na mnogih področjih ne bo šlo. Opozoril je, da bo nujno pregledati stanje in ugotoviti, kako z razpoložljivim denarjem sestaviti program delovanja vseh uredništev in oddelkov.

Po njegovih besedah je treba spodbuditi iskanje notranjih rezerv, ki jih je kar precej. "Verjetno ne več prav veliko pri delovanju zaposlenih, ampak pri procesih, sodelovanju, iskanju najboljših rešitev," je dejal. Izrazil je še zadovoljstvo, da je pri zaposlenih na RTVS še vedno prisotna pripadnost hiši.

"Od mene ne pričakujte revolucije. Takšna hiša je namreč ne prenese," je še dodal. Kadunc bo štiriletni mandat generalnega direktorja RTVS začel že v torek.


V pogovoru za TV Odmeve je Kadunc povedal, da bo treba v prihodnje več narediti na pridobivanju reklam, pa tudi, da bo treba javnost prepričati, da na "dolgi rok s to višino RTV-prispevka ne bomo mogli opravljati vseh dejavnosti, ki jih opravljamo danes". Glede kadrov je dejal, da bo treba preveriti, kje ljudi primanjkuje oziroma jih je preveč in to urediti. "Nič pa se ne da spremeniti čez noč z demagogijo. Najprej je treba ugotoviti, kaj ni v redu in šele nato najti rešitve," je dejal. Napovedal je, da bo osnova njegovega dela ta, da RTVS ne bo imela izgube.

Pred glasovanjem je kar nekaj svetnikov izkoristilo možnost obrazložitve svojega glasu, pri čemer jih je velika večina napovedala podporo kandidatu. Med njimi je bil tudi predsednik programskega sveta Miran Zupanič, ki je dejal, da ima Kadunc vrsto kompetenc za vodenje radiotelevizije. Dodal je, da zavod rabi človeka, ki zna sprejeti odgovornost in ima posluh za sodelovanje.

Glas za Kadunca sta napovedala tudi predstavnika zaposlenih v programskem svetu Igor E. Bergant in Sašo Hribar. Pri tem je Bergant izrazil upanje, da RTVS z novim generalnim direktorjem dobiva tudi nov zagon. Hribar pa vlogo programskega in nadzornega sveta zavoda vidi tudi v tem, da preprečita morebitno samopašno vedenje direktorja.

Podporo Kaduncu so prav tako napovedali svetniki Mitja Rotovnik, Ciril Baškovič, Gojko Bervar in Brankica Petković. Slednja je izrazila mnenje, da ima Kadunc dovolj kvalitet, da bo "zagotovil solidno vodenje hiše". Rotovnik je pohvalil Kadunčev program in opozoril, da RTVS rabi generalnega direktorja s polnimi pooblasti "takoj, ne pa šele čez tri ali šest mesecev".

Bervar je ocenil, da je Kadunčev optimizem vendarle pretiran, saj ga čaka zelo zahtevno delo. Baškovič je dejal, da si je dobro zapomnil predvsem Kadunčeve besede, da RTVS ni hiša, ki bi prenesla revolucionarne spremembe. Nekaj svetnikov je izrazilo razočaranje, ker nimajo na izbiro več kandidatov. Nekateri pa so opozorili, da si programski svet ne more privoščiti še ene neizvolitve generalnega direktorja.

Od 29 članov programskega sveta jih je glasovalo 28 - od teh jih je 20 glasovalo za Kadunca, osem glasovnic pa je bilo neveljavnih. Za izvolitev na mesto generalnega direktorja RTVS bi Kaduncu zadostovalo že 15 glasov podpore.

Filli je sicer pred današnjo sejo programskega sveta za STA dejal, da je kandidaturo umaknil iz osebnih razlogov. Kadunc in Filli sta kandidaturi vložila tudi na prejšnjem razpisu, vendar so svetniki Kadunčevo zavrnili kot nepopolno.

Svetniki so se zato januarja za zaprtimi vrati odločali le med Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim ministrom za kulturo Urošem Grilcem. Takrat nobeden od treh kandidatov ni zbral zadostne podpore.