stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Idrijski tajkun Stojan Petrič sam sebe razglasil za genija

Deli na:
Idrijski tajkun Stojan Petrič sam sebe razglasil za genija

Foto: Bobo

Nedavno smo pisali o knjigi Damoklejev meč, v katerem je novinarka Dela Petra Kovič ovekovečila lik in delo lastnika Skupine Kolektor – idrijskega tajkuna Stojana Petriča.

Že uvodne besede Kovičeve so več kot dovolj za ponazoritev, kam je lezla svojemu lastniku (Kolektor je lastnik medijske hiše Delo): »Gospod Petrič, če bi bili direktor celotnega sveta, bi bila človeški civilizaciji končno vrnjena njena žalostno izgubljena človečnost.« No, novinarka s knjigo ni nič izgubila, nasprotno, veliko je pridobila.

 Pred nekaj meseci je postala urednica Delove mesečne finančne priloge Svet kapitala, pri čemer smo izvedeli, da namerava Petrič iz te mesečne priloge narediti plačljiv tednik. Letna naročnina naj bi znašala 62 evrov, možen bi bil tudi nakup skupaj s petkovo izdajo Dela, v tem primeru bi bila letna naročnina 68 evrov. Agencija Episcenter je izvedla spletno raziskavo, koliko podjetij je sploh zainteresiranih za tak tednik. Gre za navezo družine Oman- Podobnik (lastnik Episcentra je Igor Oman, sin Ivana Omana in svak Marjana Podobnika), bogatega tajkuna Stojana Petriča in njegovega neuradnega svetovalca Marka Pogorevca, nekdanjega šefa policije.

Kot je Kovičeva povzela velikega vodjo, se ta zaveda, da še ni bilo junaka na svetu, ki bi se lotil pisanja knjige, v kateri bi opisoval svoje napake in svetu sporočal, da je navaden kreten, ki je vse svoje življenje in kariero zavozil. »Običajno je, da se k pisanju obračamo tisti, ki imamo za seboj relativno uspešno prevoženo življenjsko kilometrino in nam ob dobri zgodbi ni težko zraven zapisati, da smo se tudi mi kdaj pa kdaj zmotili, ali pa se podali v neznano brez vnaprej predvidenega epiloga.«

V knjigi tudi izvemo, zakaj so po mnenju lastnika Kolektorja ženske boljše investitorke od moških. Pri vlaganju jim pomaga dejstvo ali stereotip, da so imele ravno ženske skozi celotno zgodovino naše civilizacije na skrbi gospodinjstvo. Seveda so morale premišljeno pripraviti ozimnico, da do konca zime ne bi zmanjkalo vloženih kumaric ali krompirja, marmelade. Sicer jim je grozilo, da bodo morale trgovati oziroma blago menjati s sosedi. »Skratka, ta zgodovinska danost, proti kateri so se ostro bojevale feministke, je za sodobno žensko lahko prednost. In za podjetja, ki jih zaposlujejo, tudi na najvišje vodstvene položaje.« S tem se lahko le strinjamo. Investicija novinarke Kovičeve v lastnika Petriča je nedvomno odlična poteza z dolgoročnimi ugodnimi posledicami.

Hkrati je Petrič oster nasprotnik uravnilovke, ki je prispevala k slovenski krizi. Razloži tudi, zakaj. Nujna je drugačnost, ki pa se rodi le v genialnih glavah, ki presegajo meje ustaljenega. Genijev se je že od nekdaj človeška civilizacija bala, ker so podirali ustavljeni družbeni red, metali družbo iz udobja in premikali kolo razvoja v naprednejši svet. »Mislim, da ni pretenciozno, če rečem, da je bil eden izmed genijev, ki je premikal meje in bil arhitekt nove podobe podjetništva pri nas tudi koncern Kolektor.« Ve pa se, kdo pooseblja Kolektor …, lahko dodamo.