900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvati so planili: To je kiks slovenske diplomacije, sporni del Piranskega zaliva je naš!

Deli na:
Hrvati so planili: To je kiks slovenske diplomacije, sporni del Piranskega zaliva je naš!

Foto: Bobo

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je prejelo dve slovenski diplomatski noti.

Na ministrstvu so ocenili, da ena izmed njih dokazuje hrvaško oblast v spornem območju Piranskega zaliva ter kaže tudi na morebitno težko kršitev mednarodnega prava, če bi Slovenija poskusila prevzeti oblast nad njim.

Na dan izteka šestmesečnega roka za pripravo implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško je Ljubljana v petek poslala dve noti Zagrebu. Hrvaško je znova pozvala k dialogu o implementaciji razsodbe ter protestirala zoper kršitve mejne črte na morju in EU pozvala k ukrepanju. Med drugim so opozorili, da je bilo več kot 1400 hrvaških kršitev v času od razglasitve arbitražne razsodbe 29. junija. Ob tem so pozvali Hrvaško, naj se tako kot Slovenija dosledno izogiba incidentom.

Nota, s katero Slovenija protestira zoper kršitve mejne črte na morju od januarja 2017, torej še pred razglasitvijo arbitražne razsodbe, s katero Hrvaške ne soglaša, predstavlja pomemben dokaz izvajanja oblasti Hrvaške na tem območju, so povedali na hrvaškem zunanjem ministrstvu za hrvaško tiskovno agencijo Hino. Opozorili so, da bi vsak slovenski poskus "prevzema tega območja" nedvomno predstavljal težko kršitev mednarodnega prava.



Slovenija je z drugo noto predlagala sklenitev sporazuma o implementaciji arbitražne odločitve, za katerega je preko medijev vnaprej objavila, da se zaveda, da Hrvaški ne bo sprejemljiv, so dodali na ministrstvu.

Na ta način so v Ljubljani potrdili, da predlog protokola, ki ga je Hrvaška pripravila in predlagala Sloveniji po predhodnih posvetovanjih z njo, "ostaja še naprej edini konstruktivni in relevantni predlog pravnega okvira za nadaljevanje dialoga glede reševanja vprašanja meje", so še zapisali.

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes v luči slovenske napovedi implementacije arbitražne sodbe s 30. decembrom pozvalo slovenske državne organe, naj se izogibajo incidentom in enostranskim ukrepom, ki bi bili namenjeni poskusom spremembe stanja na terenu v škodo Hrvaške. Izrazili so pripravljenost za neposreden dogovor o rešitvi spora o meji.