GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvati potrdili srečanje

Deli na:

Zaenkrat lahko potrdim le, da se bo zunanji minister Gordan Jandroković ta teden srečal s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom, je danes za STA dejal tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun.

Zaenkrat lahko potrdim le, da se bo zunanji minister Gordan Jandroković ta teden srečal s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom, je danes za STA dejal tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun.

Na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve in evropske integracije pa danes niso želeli niti potrditi niti zanikati novice iz današnjih hrvaških časnikov, da se bo Jandroković danes ali v torek srečal z Rehnom in ob tej priložnosti posredoval hrvaški odgovor na zadnjo pobudo Evropske komisije, da bi spor glede meje med Ljubljano in Zagrebom reševali prek ad hoc arbitraže.

Večernji list, ki se sklicuje na neimenovane diplomatske vire, napoveduje, da bo srečanje Jandrokovića, Žbogarja in Rehna v sredo, dva dni pred pristopno konferenco EU s Hrvaško.

"Rehn bo hrvaški odgovor izvedel že danes zvečer, ko mu ga bo Jandroković osebno predal", piše današnji Večernji list in dodaja, da bi Hrvaška na omenjeni konferenci, če ne bi bilo slovenske blokade, lahko odprla osem in zaprla tri pogajalska poglavja. Časnik sklene, da se bodo pogajanja nadaljevala, ko se bosta državi dogovorili o arbitraži.

Medtem Jutarnji list poroča, da je vse manj možnosti, da bi Hrvaška končala pogajanja z EU do konca letošnjega leta, kot je bilo načrtovano. "Slovenski mediji so prejšnji teden objavili nekatere elemente Rehnovega predloga, sicer pa je Jutarnji list pred tremi tedni razkril, da Rehn namesto mediacije predlaga mednarodno pravno arbitražo. Hrvaška bo na ta predlog odgovorila danes ali v torek," prav tako napoveduje Jutarnji list.

Kot še dodaja časnik, v Bruslju pričakujejo, da Hrvaške "ne bo zavrnila niti sprejela predloga". Ob tem Jutarnji list še poudarja, da diplomati EU ponavljajo, da nimajo razumevanja za slovensko blokado, nezadovoljni pa so tudi s "kalkulacijami Hrvaške".

Časnik še poroča, da je Slovenija "načeloma" sprejela Rehnov predlog in napoveduje, da bi bilo lahko v sredo tudi srečanje predsedujočega tria EU, Francije, Češke, Švedske s Hrvaško in Slovenijo ter Evropsko komisijo.