Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvati nemi ob Janševih obtožbah o goljufiji

Deli na:

Seznanjeni smo z današnjimi izjavami predsednika SDS Janeza Janše o arbitražnem sporazumu, vendar jih ne bomo komentirali, ker gre za notranjepolitične zadeve Slovenije, je za STA povedal tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun.

Seznanjeni smo z današnjimi izjavami predsednika SDS Janeza Janše o arbitražnem sporazumu, vendar jih ne bomo komentirali, ker gre za notranjepolitične zadeve Slovenije, je za STA povedal tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun.

Dragun je še povedal, da pred slovenskim referendumom Zagreb ne bo dajal nobenih izjav o arbitražnem sporazumu, ker je to slovenska notranjepolitična zadeva.

Janša je danes med razpravo "o novih okoliščinah v zvezi z arbitražnim sporazumom" v DZ dejal, da je glede na zanikanje Švedske in ZDA o vsebini enostranske izjave Hrvaške očitno, da je Zagreb v sporazum vstopil z goljufijo. Dodal je, da to v skladu z Dunajsko konvencijo o pogodbenem pravu pomeni, da ne velja več, ter da bo zanimivo videt, kaj bo na to odgovorila Hrvaška.


"Govorimo namreč o zadevi, ki jo ni formulirala opozicija v tem parlamentu, niti kakšna civilna družba niti kakšen mednarodno pravni strokovnjak v svojem imenu, ampak govorimo o besedilu, ki je sestavni del zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. O uradnem dokumentu, ki ima pravno večjo težo, kot pa izjava ene veleposlanice," je še dejal Janša.

Kot so pojasnili v SDS, Zagreb trdi, da sta Hrvaška in Slovenija o enostranski hrvaški izjavi skupaj obvestili predsedstvo EU in ZDA, kar pa sta zanikala predstavnika Švedske in ZDA. Švedska veleposlanica v Sloveniji Inger Ultvedt in odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Bradley Freden sta namreč za STA zanikala, da bi Hrvaška skupaj s Slovenijo švedsko predsedstvo EU in ZDA obvestila o svoji enostranski izjavi. Janša je sicer dopustil možnost, da bosta ZDA in Švedska na koncu zavrnili besede svojih veleposlanikov.